Categories: EconomicSocialȘtiri

Vizită de informare asupra mersului lucrărilor de construcţie a Staţiei de epurare din Orhei FOTO

Cu ocazia Zilei Nistrului, marcata pe 30 mai,  și în vederea protejării mediului înconjurător, Primăria orașului Orhei în parteneriat cu Ministerul Mediului a organizat un eveniment de prezentare a Stației de Epurare a apelor uzate după tehnologia Zonelor Umede Construite (ZUC), care este în proces de construcție în orașul Orhei, cu tema ”Stația de epurare Orhei – realizări și perspective”.

La eveniment au participat   Valentina Țapiș, viceministru în exercițiul al Mediului;  Serafima Tronza, șefa departamentului de alimentare cu apă și canalizare, Ministerul Mediului; Sergiu Guțu, directorul unității de implementare a proiectelor naționale de apă și canalizare (proiecte finanțate de Banca Mondială în Republica Moldova) Ministerul Mediului; Vitalie Colun, primarul orașului Orhei;  reprezentanții ai antreprenorului ce execută lucrările de implementare a proiectului compania JV ”Heilit Umweltechnik – Bioplanta” și reprezentanți ai mass-media, informeaza un comunicat al Primariei Orhei.

Valentina Țapiș  a prezentat proiectul de construcție a Stației de Epurare din Orhei drept proiect pilot care este implementat cu succes și pretinde a fi unul model pentru alte localități din Republica Moldova. Succesul proiectului se datorează colaborării eficiente a Ministerului Mediului și administrației publice locale cu organizațiile donatoare. Astfel, grantul Comisiei Europene constituie suma de 2,5 mln euro, Fondul Ecologic Național a contribuit cu 29 mln lei.

Riccardo Bresciani, reprezentantul companiei IRIDA membru al consorțiului Posch & Partners, SWS, Hydea și IRIDA, responsabil de proiectare și supraveghere tehnică a executării proiectului a prezentat în teren toată tehnologia de lucru a Stației de Epurare Orhei, avantajele și dezavantajele implementării tehnologiei Stației de Epurare a apelor uzate după tehnologia Zonelor Umede Construite.

 

foto:  mediu.gov.md

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 ore ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 ore ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 ore ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

10 ore ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

13 ore ago