Un grup de deputaţi ai primului Parlament al Republicii Moldova, semnatari ai Declaraţiei de Independenţă, nu se va implica în acţiunile organizate cu ocazia aniversării a 25-a de la proclamarea independenţei. Într-o declaraţie făcută publică de către acest grup, se spune că acţiunile clasei politice aflate la guvernare în perioada 1994-2016 au dus la o deviere radicală de la principiile Declaraţiei de Independenţă şi ale Constituţiei Republicii Moldova.
Într-o conferinţă de presă susţinută la IPN, unul dintre semnatarii Declaraţiei, Valentin Dolganiuc, a menţionat că, împreună cu colegii săi, se vede obligat să „bată alarma de mobilizare pentru a salva populaţia de colapsul care se apropie cu paşi rapizi”. „Declarăm că pe data de 27 august nu putem sta alături de cei care au dat foc Declaraţiei de Independenţă, au compromis viitorul european al Republicii Moldova, au uzurpat puterea de stat, au capturat şi subordonat toate instituţiile statului, au instaurat un guvern la miez de noapte, în care au încredere mai puţin de 10% din populaţie, au furat un miliard de dolari şi l-au pus pe umerii cetăţenilor, au declanşat un genocid împotriva propriului popor”, a citit Valentin Dolganiuc din declaraţia făcută publică.
Un alt semnatar al Declaraţiei de Independenţă, Vasile Năstase, a menţionat că marea majoritate a deputaţilor din primul Parlament condamnă acest fast pe care îl organizează puterea de la Chişinău de Ziua Independenţei. „Primii care trebuie să ridice fruntea, care trebuie să se ridice împotriva acestui regim criminal, din punctul meu de vedere, sunt deputaţii primului Parlament, sunt semnatarii Declaraţiei de Independenţă”, a declarat Vasile Năstase.
Ilie Bratu, deputat în primul Parlament, a menţionat că la cei 25 de ani de la proclamarea independenţei ţării nu are niciun motiv să se bucure, deşi a semnat Declaraţia de Independenţă. „Republica Moldova nu are niciun viitor ca stat independent”, a declarat Ilie Bratu. Potrivit lui, dacă am face un bilanţ se poate spune că „experimentul de 25 de ani de aşa-zisă independenţă a Republicii Moldova a eşuat în totalitate”.
Încă un deputat în primul Parlament, Vasile Zgardan, a menţionat că Republica Moldova este un stat virtual pentru cetăţenii ei. „Cum poţi să te mândreşti că eşti cetăţean al Republicii Moldova, să te mândreşi cu această sărbătoare, când această grupare ţi-a furat miliarde de dolari, a alungat sute de mii de cetăţeni din această ţară, a capturat ţara şi îşi bate joc cum vrea de toţi cetăţenii?”, a menţionat Vasile Zgardan.
Boris Carandiuc, semnatar al Declaraţiei de Independenţă, spune că parlamentarii primului Parlament au fost „deputaţi ai poporului”, iar acum în legislativ sunt doar „deputaţi ai partidelor”, care modifică legi în interes personal şi de partid.
Grupul de deputaţi ai primului Parlament va organiza un program aparte de Ziua Independenţei. La 08.30, aceştia îşi dau întâlnire pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, după care vor depune flori la monumentul domnitorului. Ulterior, se vor aduna la Teatrul „Ginta Latină”, pentru a viziona un film despre independenţă şi pentru luări de cuvânt.