Un grup de angajați ai SA Apă Canal Orhei s-a plâns la Inspecția Muncii pe nerespectarea unor prevederi din legislația muncii

Un grup de 35 de angajați ai SA Apă Canal Orhei s-a plâns la Inspecția Muncii Orhei pe faptul nerespectării drepturilor lor. Potrivit inspectorului ITM Orhei Mihail Tașnic, muncitorii de la Apă Canal Orhei au indicat că nu li se plătește pentru munca suplimentară și pauza de masă. În special, angajații întreprinderii erau nemulțumiți că pauza de masă nu era inclusă în timpul de muncă.

Potrivit lui Mihail Tașnic, a fost efectuat un control la SA Apă Canal Orhei în urmă căruia lucrurile au fost parțial remediate. Conducerea întreprinderii a căzut de acord să introducă pauza de masă în timpul de muncă plătit și au fost achitate unele restanțe pentru munca suplimentară din 2018. Dar mai există divergențe asupra achitării muncii suplimentare prestate în anul 2019.


În context, Mihail Tașnic atrage atenția angajaților și angajatorilor din raionul Orhei asupra faptului că art 104 din Codul Muncii prevede modul de utilizare a muncii suplimentare. Munca suplimentară se consideră munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă prevăzută de art. 95 alin. 2, art. 96 alin. 2-4, art. 98 alin. 3 și de art.99 alin. 1 din Codul Muncii. Atragerea la muncă suplimentară se efectuează în temeiul ordinului motivat al angajatorului care se aduce la cunoștința salariaților contra semnătură. Totodată munca suplimentară poate fi limitată în condițiile art. 105 din Codul Muncii.


Ce ține de acordarea pauzei de masă, potrivit art. 107 din Codul Muncii în cadrul programului zilnic unui angajat trebuie să i se acorde o pauză de cel puțin 30 de minute. Durata concretă a pauzei de masă și timpul acordării acesteia se stabilește după caz în contractul colectiv de muncă și regulamentul intern al unității. Pauzele de masă, cu unele excepții nu se includ în timpul de muncă.

Totodată în temeiul art 121 din Convenția colectivă ( la nivel național) nr. 2 din 09.07.2004 ”Timpul de muncă și timpul de odihnă” la unitățile cu flux continuu a căror oprire nu este posibilă în legătură cu condițiile tehnice de producere sau ca urmare a necesității deservirii continue a populației, durata pauzei de masă se va include în timpul de muncă .

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

3 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

5 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago