Un grup de angajați ai SA Apă Canal Orhei s-a plâns la Inspecția Muncii pe nerespectarea unor prevederi din legislația muncii

Un grup de 35 de angajați ai SA Apă Canal Orhei s-a plâns la Inspecția Muncii Orhei pe faptul nerespectării drepturilor lor. Potrivit inspectorului ITM Orhei Mihail Tașnic, muncitorii de la Apă Canal Orhei au indicat că nu li se plătește pentru munca suplimentară și pauza de masă. În special, angajații întreprinderii erau nemulțumiți că pauza de masă nu era inclusă în timpul de muncă.

Potrivit lui Mihail Tașnic, a fost efectuat un control la SA Apă Canal Orhei în urmă căruia lucrurile au fost parțial remediate. Conducerea întreprinderii a căzut de acord să introducă pauza de masă în timpul de muncă plătit și au fost achitate unele restanțe pentru munca suplimentară din 2018. Dar mai există divergențe asupra achitării muncii suplimentare prestate în anul 2019.


În context, Mihail Tașnic atrage atenția angajaților și angajatorilor din raionul Orhei asupra faptului că art 104 din Codul Muncii prevede modul de utilizare a muncii suplimentare. Munca suplimentară se consideră munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă prevăzută de art. 95 alin. 2, art. 96 alin. 2-4, art. 98 alin. 3 și de art.99 alin. 1 din Codul Muncii. Atragerea la muncă suplimentară se efectuează în temeiul ordinului motivat al angajatorului care se aduce la cunoștința salariaților contra semnătură. Totodată munca suplimentară poate fi limitată în condițiile art. 105 din Codul Muncii.


Ce ține de acordarea pauzei de masă, potrivit art. 107 din Codul Muncii în cadrul programului zilnic unui angajat trebuie să i se acorde o pauză de cel puțin 30 de minute. Durata concretă a pauzei de masă și timpul acordării acesteia se stabilește după caz în contractul colectiv de muncă și regulamentul intern al unității. Pauzele de masă, cu unele excepții nu se includ în timpul de muncă.

Totodată în temeiul art 121 din Convenția colectivă ( la nivel național) nr. 2 din 09.07.2004 ”Timpul de muncă și timpul de odihnă” la unitățile cu flux continuu a căror oprire nu este posibilă în legătură cu condițiile tehnice de producere sau ca urmare a necesității deservirii continue a populației, durata pauzei de masă se va include în timpul de muncă .

RadioOrhei

Recent Posts

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

4 ore ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

13 ore ago

Nu contează războiul, Riviera Franceză încă iubește oligarhii

CÔTE D'AZUR, Franța — În anii trecuti, dacă voiai să vezi un oligarh rus, te…

o zi ago

O fetiță de 2 ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în preajma Ciocîlteniului

Polițiștii din Orhei au fost sesizați în jurul orei 19:30 cu privire la un accident…

2 zile ago

CEC a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă a administratorului Radio Orhei FM care vrea să ajungă președinte

CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția…

2 zile ago

La sfârșit de săptămână, încă o rundă de percheziții din cauza prezumtivelor finanțări de la Șor

Poliția a comunicat că vineri, 13 septembrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP…

2 zile ago