Fostul ministru al Tineretului și Sportului (februarie – iulie 2015) este cercetat penal în dosarul mitei de 200 000 de euro, în care este bănuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari. Este vorba despre cauza în care figurează și fostul director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale (CSPLN) care a fost reținut, acum câteva zile de CNA și procurorii anticorupție pentru aranjarea unui contract de societate civilă prin care un teren public urma să intre în posesia unui agent economic.
În cadrul investigațiilor s-a constatat că fostul conducător al CSPLN ar fi acționat în complicitate cu fostul ministru al Tineretului și Sportului, iar banii i-ar fi împărțit. În fapt, suma de 200 000 de euro ar fi fost transmisă pentru darea în folosință a unui teren din strada Decebal 72/2, ce aparținea Centrului sportiv și Ministerului Sportului, cu ulterioara trecere a acestuia în proprietate publică în privată. Pentru a perfecta actele necesare, șeful CSPLN ar fi cerut 200 000 de euro, bani pe care i-ar fi primit de la denunțător chiar în biroul său de serviciu. Deși legislația stipulează expres că terenurile din domeniul public nu pot fi înstrăinate, funcționarul ar fi consimțit să încheie acest contract și să-l ajute pe agentul economic să intre în posesia lotului.
Precizăm că, infracțiunea a fost comisă în 2015, în perioada în care bănuiții dețineau funcțiile de șef al CSPLN și de ministru al Tineretului și Sportului. În baza materialelor acumulate, ofițerii CNA și procurorii au dispus desfășurarea mai multor acțiuni de urmărire penală și de investigație, iar în această dimineață au descins cu percheziții la domiciliul, biroul și automobilul fostului ministru.
Faptele bănuitului sunt cercetate prin prisma art. 324, al. 3 al codului penal – coruperea pasivă. Acesta riscă până la 15 ani de pușcărie, dacă va fi găsit vinovat. În prezent, el este cercetat în stare de libertate.
Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.
Procurorii anticorupție conduc urmărirea penală.