Select your Top Menu from wp menus

Un elev al liceului românesc de la Tiraspol este acuzat de „terorism“

Un tânăr de 18 ani, elev la Liceul cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol, este acuzat de terorism de aşa-zisele autorităţi de pe malul stâng al Nistrului.

Alexandru Bejan, elev în clasa a XII-a la singurul liceu românesc din Tiraspol, este acuzat de securitatea separatistă că ar fi trimis, în martie 2011, o scrisoare cu ameninţări pe adresa şefului miliţiei orăşeneşti. Autorul anonim cerea 2.300 de dolari americani, sumă de care l-ar fi deposedat anterior „forţele de ordine”. Cel care a trimis răvaşul insista ca banii să fie plasaţi într-o cutie poştală de pe strada Karl Libkhneht din Tiraspol. Mai mult, el ameninţa că va împrăştia mercur prin grădiniţe, dacă nu i se va îndeplini dorinţa.

După lungi căutări, securiştii de la Tiraspol l-au găsit pe „temutul terorist” – un tânăr de doar 17 ani pe atunci. „Făptaşul a fost reţinut şi şi-a recunoscut vina”, a declarat Vladimir Mişin, un şef de la kgb, pentru o televiziune din stânga Nistrului.
Rezultatele aşa-ziselor investigaţii au ajuns repede în topul celor mai citite ştiri ale presei din regiunea separatistă: „Elevul liceului român va fi judecat pentru terorism”, titrau portalurile.

„Nici prin cap nu mi-a trecut să trimit astfel de scrisori. M-au luat de la lecţii şi m-au obligat să copiez scrisoarea expediată şefului miliţiei. Am scris de opt ori acelaşi text. Mi-au explicat că verifică ceva şi cu cât mai repede scriu, cu atât mai repede voi pleca acasă. După expertiza grafologică am fost acuzat însă că aş fi teroristul care a ameninţat copiii din grădiniţe”, explică Alexandru Bejan, care acum riscă până la trei ani de închisoare.

Băiatul presupune că actualele probleme i se trag de la o istorie mai veche, din 2009, atunci când a ajuns pe mână miliţiei acuzat de huliganism. „Un amic de-al meu se luase la bătaie cu un trecător. Am fost reţinut şi eu, fiind obligat să depun mărturii. Mai târziu am fost condamnat pentru huliganism”, îşi aminteşte tânărul.

Alexandru Zubco de la Asociaţa Promo-Lex susţine că în vizorul kgb-ului au ajuns zeci de minori, care au fost intimidaţi şi obligaţi să scrie acelaşi text ca şi Alexandru. „Şirul de ilegalităţi comise de «autorităţile» separatiste în raport cu cetăţenii moldoveni devine şi mai lung. Acuzațiile de terorism aduse lui Alexandru influențează considerabil situația școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, care şi aşa este şubredă”, susţine juristul.

AU LOVIT ÎN LICEU

La fel crede şi directorul Liceului „Lucian Blaga”. „Este încă o tentativă de a lovi în şcoala noastră. Am văzut scrisoarea pe care, chipurile, ar fi trimis-o Alexandru. Cu siguranţă, nu e un text gândit de un copil. E un băiat cuminte care nu ar fi capabil de asta. Cu astfel de metode operează forţele de ordine de aici, vor să raporteze cât mai repede rezultatele anchetei”, afirmă Ion Iovcev, directorul şcolii.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/un-elev-al-liceului-romanesc-de-la-tiraspol-este-acuzat-de-terorism/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19