Select your Top Menu from wp menus

Un doctor din Orhei, care a fost tratat de COVID-19, a donat plasmă sanguină, pentru lecuirea altor pacienți infectați

Nicolae Pirojanschi, medic cardiolog din cadrul IMSP Spitalul Raional Orhei, este primul doctor din Orhei donator de plasmă sanguină, destinată pentru salvarea pacienților infectați cu Covid-19, în stare gravă și extrem de gravă.

Potrivit unui comunicat al Spitalului Raional Orhei , Nicolae Pirojanschi s-a numărat, printre primii medici angajați ai spitalului care a acceptat să activieze în secția pentru tratamentul pacienților cu COVID-19. A tratat pacienții timp de 2,5 luni, apoi spre s-a infectat, luptând în prima linie cu noul tip de coronavirus. Este unul dintre cazurile de infectare cu COVID – 19 în rândul medicilor de la spitalul din Orhei.

,,Primele simptome pe care le-am avut au fost dispneea, lipsa mirosului și a gustului, dureri articulare și oboseală.’’, a comunicat domnul Pirojanschi.

Doctorul a fost externat la data de 1 iunie 2020 și după 14 zile de autoizolare la domiciliu a venit să doneze plasmă, pentru a salva cel puțin 3 pacienți gravi cu COVID-19. Iar a doua zi după donare de plazmă, a revenit la muncă continuînd să trataeze, pacienți bolnavi infectați cu noul coronavirus.

Medicul este un exemplu de curaj, devotament și implicare. El speră că gestul său va fi urmat de cât mai mulți pacienți care au reușit să învingă boala.

Sfatul medicului Pirojanschi pentru cei infectați este: ,,…să-și păstreze calmul și să nu intre în panică, deoarece factorul psihologic contează în eficacitatea tratamentului…’’. Iar celorlalți, recomandă să respecte regulile de protecție contra acestul virus.

Comunicatul SR Orhei mai menționează că plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/un-doctor-din-orhei-care-a-fost-tratat-de-covid-19-a-donat-plasma-sanguina-pentru-lecuirea-altor-pacienti-infectati/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19