Select your Top Menu from wp menus

Un an de la uciderea liderului Al Qaida, Osama bin Laden

Miercuri, 2 mai, se împlinește un an de la operațiunea forțelor speciale americane care a dus la uciderea liderului Al Qaida, Osama bin Laden. Considerat inamicul public numărul 1 al lumii civilizate, el a fost omorât în Pakistan, în noaptea de 1 spre 2 mai 2011.

Anunțul uciderii celui mai urât personaj al istoriei recente, făcut la câteva ore după succesul operațiunii, a fost primit cu manifestații de bucurie de-a lungul Statelor Unite. Mii de americani au ieșit pentru a celebra pe străzi dispariția celui acuzat de coordonarea atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 la aproape un deceniu de la acea dată.

Teroristul nr.1 al lumii și cel mai vânat om de pe planetã, Osama bin Laden, a fost eliminat de un comando american. Spre surprinderea cancelariilor occidentale, Bin Laden nu se ascundea în vreo zonă izolată, ci într-o localitate care găzduieşte importante instituţii militare pakistaneze, nu departe de capitala ţării, Islamabad.

Moartea lui Osama bin Laden însă nu a rezolvat problema amenințării teroriste. Chiar dacă majoritatea liderilor Al Qaida au fost eliminați, organizația continuă să reprezinte un pericol. Cu un nou lider, Ayman al Zawahiri, dar cu mai mulți poli locali de putere, cea mai mare rețea teroristă s-a fortificat în această perioadă în alte puncte fierbinți ale lumii, în Africa de Nord, în Peninsula Arabică, în special în Yemen, în Somalia.

Recent, autoritățile occidentale au anunțat că Al Qaida a dezvoltat tehnologii care permit implantarea de dispozitive explozive în corpul uman, imposibil de sesizat de detectoarele de metale din aeroporturi. Pe de altă parte, experţii internaţionali sunt convinşi că, pentru moment, Al Qaida nu mai are capacitatea de a declanşa atacuri similare celui de la 11 septembrie.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/un-an-de-la-uciderea-liderului-al-qaida-osama-bin-laden/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19