Select your Top Menu from wp menus

Un acord semnat cu FMI prevede că în tarifele din energetică vor fi incluse datoriile istorice, declarație

Conform unui acord semnat de Republica Moldova cu Fondul Monetar Internațional, în tarifele din sectorul energetic vor fi incluse datoriile istorice. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Vladimir Golovatiuc, susține că guvernarea va implementa acordul semnat cu FMI potrivit căruia în tarife sunt incluse devierile financiare. „În afară de ceea ce plătesc la moment pentru metri cubi de gaz sau kilocalorii la căldură, oamenii vor achita și datoriile istorice”, spune deputatul.

Victor Parlicov, expert IDIS Viitorul, a spus că Fondul Monetar Internațional nu trebuia să intervină în chestiunea ce ține de tarifele din sectorul energetic. „Acum, când FMI vorbește despre reforme în sectorul energetic și despre restanțe, în mare parte el spune că nu există siguranță în faptul că reglementatorul energetic în Moldova este depolitizat. ANRE continuă să rămână o structură politizată care se conduce în măsură substanțială de conjunctura politică în luarea deciziilor, dar nu se conduce de propriile reguli și metodologii”, afirmă Victor Parlicov.

Potrivit lui, în sectorul energetic din nou au început să se adune datorii. Aceasta se întâmplă pentru că ANRE nu a revizuit tarifele la gaz și energie electrică în anul 2015, atunci când s-a devalorizat leul și companiile au acumulat asemenea datorii încât ele nu pot achita furnizorilor banii. „Acest lucru deja se răsfrânge asupra cetățenilor pentru că în actualele tarife deja sunt incluse devierile financiare care trebuiau incluse încă în 2015”, spune expertul în energetică.