Categories: EconomicPoliticȘtiri

UE dezamăgită de amânarea reformării CNI

Înainte de a demisiona, guvernul Gaburici a respins pachetul de reforme privind funcționarea Comisiei Naționale de Integritate, la inițiativa miniștrilor democrați. Vice-premierul Victor Osipov a explicat Europei Libere că proiectul nu era „copt” și a continuat „nu trebuie doar sa bifam pentru guvern ca am trecut un proiect de lege.. mai bine să-l intoarcem autorilor..”

Potrivit lui Osipov, reformele riscau să facă din CNI o structură care ar fi putut fi monopolizată, dând astfel și decizii arbitrare. „Aceasta reforma a fost inclusă (în acordul cu UE)… la propunerea guvernului Republicii Moldova. Singuri ne-am asumat acest angajament si trebuie sa-l facem la un nivel calitativ care sa dea si rezultatele scontate”, a mai declarat vice premierul democrat Victor Osipov.

Ministrul justiției Vladimir Grosu a declarat Europei Libere că regretă respingerea reformei CNI care ar fi dat un semnal partenerilor europeni „că mergem înainte, că nu stăm pe loc”.

Șeful misiunii UE la Chișinău, Pirkka Tapiola s-a declarat, de asemeni, dezamăgit de respingerea pachetului de legi privind reforma Comisiei Naţionale de Integritate. Într-un interviu cu Jurnal TV, Tapiola a declarat: „Sunt foarte dezamăgit de faptul că procesul de vot nu a avut loc. Reforma Comisiei Naţionale de Integritate este o prioritate fundamentală pentru Uniunea Europeană şi pentru asistenţa noastră. Regret foarte mult că nu s-a votat. Este important ca această lege să să ajungă cât mai curând în Parlament”.

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

3 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

3 zile ago