Select your Top Menu from wp menus

Ucraina VA PUNE MÂNA pe Transnistria pentru a stopa avansul României în zonă

Regiunea separatistă transnistreană nu mai prezintă interes pentru Rusia, transformându-se într-un avanpost al oligarhilor ucraineni în lupta cu concurenţii din România. De această părere este jurnalistul Roman Konopliov într-un editorial postat pe site-ul dniester.ru. Konopliov scrie că românii ar ocupa treptat părticele din regiunea Odesa, iar în zona Cernăuţiului şi Transcarpatia împart paşapoarte. În schimb Ucraina ocupă Transnistria. Iniţial au fost cumpăraţi „părinţii-fondatori” ai regiunii separatiste, iar ulterior la putere a fost adus absolventul Academiei de Diplomaţie de la Kiev, Evgheni Şevciuk.
În editorial se mai spune că orice elită transnistreană va fi dependentă economic de Kiev şi Chişinău, deoarece ambele capitale au pârghii economice asupra regiunii.
Aceasta ar însemna că elitele transnistrene sunt puse în faţa faptului de a cădea la o înţelegere fie cu Kievul fie cu Chişinăul. La moment, jurnalistul face observaţia că structurile puterii şi opoziţiei din Tiraspol sunt mult mai favorabile transformării Transnistriei într-un „forpost” al oligarhului ucrainean Igor Kolomoiskii, deoarece aceasta ar garanta venituri mai mari pentru elite.
În acest context Konopliov aminteşte informaţia vehiculată de portalul rusesc ostkraft.ru, potrivit căruia aşa-zisul ministru de interne de la Tiraspol, Ghenadi Kuzmiciov s-a înâlnit zilele trecute la Odesa cu reprezentanţii guvernatorului regiunii Dnepropetrovsk, Igor Kolomoiski. În cadrul întrevederii reprezentantul structurilor separatiste i-ar fi asigurat pe interlocutori că Transnistria nu prezintă pericol pentru interesele oligarhului la Odesa.
De menţionat că noul guvernator al regiunii Odesa este un protejat al oligarhului Igor Kolomoiski, omul de afaceri Vladimir Nemirosvki.

sursa: National.MD