Proiectul de politică bugetar fiscală pentru anul viitor prevede stabilirea impozitului unic în agricultură şi revenirea acstuie la cota de 20 la sută, care în acest an constituie doar 8 la sută. Acest fapt, nu înseamnă, însă, majorarea TVA, pentru că diferența de 12 la sută va fi restituită producătorilor agricoli în termini stabiliți de lege.
Ministrul finanțelor, Veaceslav Negruță, a declarat pentru Vocea Basarabiei că introducerea impozitului unic în agricultură va economisi timpul producătorilor, care nu vor mai fi nevoiți să meargă în multiple instanțe. El a precizat că impozitul unic nu va include plățile ce țin de TVA, contribuțiile la fondul social și cele medicale.
Expertul economic Viorel Chivriga, a spus că introducerea impozitului unic în agricultură va avea un impact pozitiv, pentru că majoritatea agricultorilor sunt în imposibilitatea de a merge pe la câteva instanțe să-l achite. Totuși, impactul final va depinde în mare parte de cota impozitului, susține Viorel Chivriga. Referitor la revenirea la cota de 20% TVA în agricultură, Chiviriga consideră că aceasta ar putea crea dificultăți la restituirea diferenței acesteia.
Proiectul de politică bugetar – fiscală pentru anul viitor urmează a fi discutat în parlament la sfârşitul acestei săptămâni.
Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova a aprobat, în ședința din 24 iulie 2025, proiectul…
În cadrul vizitei sale de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de…
Un bărbat de 66 de ani s-a înecat în seara zilei de marți, 22 iulie,…
Doi frați s-au înecat în satul Chiperceni, raionul Orhei. Tragedia s-a produs în noaptea zile…
Suntem la mijloc de an și dacă facem o analiză, în această perioadă pompierii și…