Select your Top Menu from wp menus

Trei viceminişti vor da explicaţii la CNI

După ce Moldova Curată a descoperit că şapte viceminiştri nu au indicat nicio locuinţă în declaraţiile de avere pentru anul 2012, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat cazurile lor și a iniţiat, la 16 mai, controale pe numele a trei demnitari. Este vorba de viceministrul Economie, Dumitru Godoroja, ex-viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; viceministrul Culturii, Igor Șarov, şi viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitali Ciolac. La rândul lor, cei vizați susţin că declaraţiile lor de avere pentru anul 2012 sunt completate corect, iar informaţia este veridică.

Dumitru Godoroja spune că în declaraţia de avere pentru anul 2012 a indicat corect veniturile obţinute în acel an, dar şi bunurile pe care le deține. “Nu ştiu ce va găsi CNI după acest control, însă nu am ştiut că a fost iniţiat. Mai bine această Comisie ar cerceta situaţia cum au fost luate bunurile pe care le-a avut bunelul meu, hectare de pământ, şi care nu i-au mai fost returnate. Acelea se numeau averi. Eu însă ce am avut de declarat, am indicat în document”, susţine demnitarul. Viceministrul Economiei mai afirmă că nu a menționat nicio locuinţă, deoarece abia în anul 2013 a devenit proprietarul unui apartament. Declaraţia de venituri şi proprietate pentru anul 2013 însă nu este publicată pe site-ul Ministerului Economiei, deşi aceasta trebuie să fie plasate pe pagina web a instituţiei. “Eu am completat declaraţia şi am dat-o colectorului. Voi verifica de ce nu e plasată”, spune Dumitru Godoroja.

Şi viceministrul Culturii, Igor Şarov, este în vizorul CNI, deoarece nu a declarat niciun bun imobil, deşi familia sa are un apartament în Chişinău. Iniţial, în declaraţia sa de avere pentru anul 2012, plasată pe pagina web a CNI şi pe cea a Ministerului Culturii, nu figura nici un bun imobil. Acum, pe ambele site-uri găsim o altă declaraţie, unde apare un apartament de 38 de metri pătraţi, situat în municipiul Chişinău, dobândit în anul 2010. Igor Șarov a declarat pentru Moldova Curată că nu a indicat apartamentul pentru că nu ştia că este titularul imobilului.

Nici în declaraţia de avere pentru anul 2012, nici în cea pentru anul 2013, viceministrul Tehnologiei Informației, Vitali Ciolac, nu indică vreo locunţă. Demnitarul a declarat pentru Moldova Curată că CNI nu va găsi nimic în urma controlului, deoarece informaţia inclusă în documente este adevărată. “Nu ştiu nimic despre acest control, însă nu mă tem, fiindcă am indicat toate bunurile şi veniturile. Posibil să fi făcut vreo eroare tehnică în timpul completării şi să fi scăpat ceva”, afirmă Ciolac.

Oficialul a obţinut în anul trecut un venit de peste 158 de mii de lei. Dintre aceștia, circa 70 de mii de lei sunt din salariul de viceministru, iar restul – din activitatea de reprezentant în consilii de administrare în întreprinderi de stat. Vitali Ciolac mai indică un autoturism marca „Subaru”, dobândit în anul 2012, în valoare de 50 de mii de lei. În declarţia de avere pentru anul 2012, oficialul indică un autoturism de aceeaşi marcă, însă procurat în anul 2008, cu aceeaşi valoare.

După ce au fost iniţiate contoalele, CNI va verifica dacă informaţia inclusă în declaraţiile de avere corespunde adevărului. Dacă se va dovedi că demnitarii şi-au declarat toate bunurile şi veniturile, cazurile vor fi clasate, însă dacă membrii Comisiei vor descoperi că aceştia au ascuns ceva, atunci vor fi emise acte de constatare, persoanele fiind bănuite de fals în declaraţii.

Precizăm că după activitatea de circa un an şi jumătate a CNI, deocamdată un singur dosar penal a ajuns în instanţă pentru fals în declaraţia de avere. Acum câteva zile procurorii au finalizat urmărirea penală a lui Vladimir Ţurcanu, directorul Direcției generale analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Funcționarul a fost suspendat din funcție. Moldova Curată a relatat în luna iulie 2013 că, pe lângă funcţia publică pe care o deţinea, Țurcanu mai administra câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţia de avere pentru anul 2012.

sursa: moldovacurata.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/trei-viceministi-vor-da-explicatii-la-cni/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19