Categories: SocialȘtiri

Trei persoane, printre care și fostul director al Centrului de Medicină Legală, reținute

Fostul director al Centrului de Medicină Legală, adjunctul și un angajat al centrului au fost reținuți astăzi, 9 august, de către procurorii anticorupție și CNA, într-un dosar ce vizează laboratorul pentru efectuarea testelor ADN. Aceștia sunt bănuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu prin trucarea licitației de achiziționare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN. Prin aceste acțiuni, reținuții ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de lei, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă Centrului Național Anticorupție.

În cadrul investigațiilor s-a stabilit că pe parcursul lunilor iunie-august 2013, un specialist al CML, acționând în numele șefilor, ar fi dat asigurări unei companii din România că o va favoriza la licitația pentru procurarea echipamentului necesar pentru dotarea laboratorului ADNPentru confirmarea spuselor sale, acesta le-a organizat reprezentanților companiei române vizite neprotocolare la Ministerul Sănătății și la Centrul de Medicină Legală.

În urma discuțiilor s-a convenit elaborarea caietului de sarcini, în așa fel încât parametrii și specificațiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din România. Ca rezultat a fost organizată o licitație neloială, concertată, cu minimizarea concurenței și facilitarea apriori a agentului economic.

Potrivit materialelor cauzei, deși factorii de decizie ai CML cunoșteau că echipamentul menționat la licitație nu este suficient pentru operaționalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, acesta a fost achiziționat contra sumei de peste 9,760 de milioane de lei. De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma să fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea științifică internațională pentru identificarea umană (HID). Fără procedura de validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obținute într-un laborator nevalidat și neacreditat sunt nule.

Investigațiile în acest caz continuă, iar mai multe persoane urmează să fie audiate.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

5 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

o săptămână ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

2 săptămâni ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago