Dacă duminica viitoarea ar avea loc alegeri parlamentare, trei formațiuni politice ar accede în legislativ. Partidul Socialiștilor ar acumula 35,3% din voturi, Partidul Acțiune și Solidaritate – 16,9% și Partidul Democrat – 7,4%. Așa arată datele sondajului de opinie prezentat astăzi, 24 ianuarie, de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, transmite IPN.
22,4% dintre respondenți nu știu pentru cine ar vota sau nu au vrut să răspundă, iar 7,6% nu ar vota pe nimeni. Astfel, aproape o treime dintre respondenți nu au putut formula o alegere. Dacă e să ne referim doar la intervievații care au formulat o opțiune de vot, pentru PSRM ar vota 50,4%, pentru PAS – 24,1%, iar pentru PDM – 10,6%.
Președintele Asociației Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu, a spus că rezultatele reflectă tabloul sistemului proporțional de vot, pe liste de partid. Argumentându-și opțiunea de vot, cei care au ales PSRM au spus că este cel mai important partid parlamentar de opoziție, este consecvent în fapte, are o orientare pro-Moldova și luptă pentru statalitatea ţării. Despre PAS respondenții spun că este principalul partid extraparlamentar, care consecvent luptă împotriva corupției, a desfășurat o serie de manifestări stradale și are o metodă serioasă de selectare și promovare a cadrelor. PDM este selectat de respondenți pentru că și-a asumat responsabilitatea de a conduce ţara în ultimii doi ani. Chiar dacă unele reforme sunt mai puțin reușite, a avut curajul de a merge pe calea reformelor.
Sondajul mai arată că în ultimii doi ani 27,4% dintre respondenți spun că și-au schimbat formațiunea politică favorită, iar potrivit lui Victor Mocanu acest lucru denotă un grad de fidelitate foarte scăzut faţă de clasa politică.
Cât privește încrederea în politicieni, lideri sunt: Igor Dodon, care se bucură de încrederea a 25% din respondenți, Maia Sandu – 9,1% și Pavel Filip – 2,1%. 24,6% dintre respondenți nu au încredere în nimeni. Iar 28,1% nu știu sau nu au vrut să răspundă.
Sondajul a fost efectuat în 91 de localități (exceptând regiunea transnistreană), în perioada 2-18 ianuarie, pe un eșantion de 1783 de respondenți și are o marjă de eroare de +/- 2,4%.