Select your Top Menu from wp menus

Trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13 trimişi de procurori în judecată sub acuzaţia de tortură

Trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13 al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de tortură, tratament inuman sau degradant. Procuratura militară Chişinău a terminat urmărirea penală în privinţa învinuiţilor şi a trimis cauza penală spre examinare Judecătoriei militare Chişinău.

Pe banca acuzaţilor vor compărea: şeful serviciului securitate, împreună cu doi ofiţeri ai serviciului regim şi supraveghere ai instituţiei penitenciare.

Potrivit celor constatate de procurori, în cursul lunii august 2013, angajaţii Penitenciarului nr.13 l-au torturat pe un deţinut al închisorii, aplicîndu-i circa 40 de lovituri cu pumnii, picioarele şi bastonul de cauciuc pentru pretinse acte de nesupunere. În rezultatul acţiunilor violente, partea vătămată s-a ales cu leziuni pe tot corpul.

Procurorii au înaintat administraţiei instituţiei penitenciare un demers cu solicitarea suspendării provizorii din funcţie a celor trei colaboratori învinuiţi de tortură, tratamente inumane sau degradante, pentru care, Codul penal prevede de la 8 pînă la 15 ani de detenţie cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 15 ani.