Select your Top Menu from wp menus

Transportul „gratuit” al personalului medical din Orhei se face pe banii Spitalului Raional care sunt încasați de ÎM „Orhei-Transport”

Spitalul Raional (SR) Orhei achită Întreprinderii Municipale (I.M.)”Orhei-Transport” pentru transportarea angajaților săi.  CR Orhei, cât și mass-media afiliate puterii raionale anunțau anterior despre faptul că transportarea lucrătorilor medicali care luptă cu COVD-19 se va face gratuit, dar au trecut cu tăcerea – cine anume va transporta, din contul cui și cât vor costa serviciile.

CR Orhei anunța în comunicatul său, emis la 17 martie, că ”Personalul medical care activează în cadrul Spitalului Raional Orhei, în cadrul Substației de Asistență Medicicală Urgentă și în cadrul Centrelor de Sănătate (unu și doi) vor fi asigurați cu transport gratuit din satele raionului Orhei spre locul de serviciu, iar la finisarea turei de serviciu medicii, asistenții medicali și infermierele vor fi asigurate cu transport spre domiciliu. […] O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 17 martie 2020, de către Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei la inițiativa Președintelui raionului Orhei, dl Dinu Țurcanu. Implimentarea Proiectului se datorează inclusiv intervenției domnului Pavel Verejanu, Primarul municipiului Orhei și a domnului Andrei Bostan, Directorul ÎM „Orhei Transport”.  

La 18 martie,  Orhei TV și Televiziunea Centrală difuzau declaratiile similare ale   Irinei Bogaciuc, vicepreședinta raionului Orhei, despre transportul gratuit, datorat conducerii raionului, primăriei Orhei, întreprinderii transportatoare. În situația în care, în perioada stării de urgență, instituită în republică din cauza pandemiei, chiar administrația locală a decis să sisteze circulația transportului municipal și celui sătesc, Bogaciuc declara: ”Astăzi de dimineață a venit un demers de la Spitalul Raional precum că mulți lucrători ai spitalului au întârziat la serviciu, din cauza sistării transportului public. Noi am decis să asigurăm spitalul cu transport, deoarece medicii trebuie să lucreze 24/7.”

Abia după aproximativ o lună, din datele publicate de Agenția Achiziții Publice, s-a putut afla că Î.M „Orhei Transport” primește bani de la Spitalul raional Orhei pentru serviciile de transportare a personalului medical. Contractul de achiziții, încheiat de cele două părți se referă la perioada 14.04-15.05.2020 și este in valoare de 223 737,60 lei.

În darea de seamă de atribuire a contractului de achiziții publice se spune că anterior a mai fost încheiat un contract de valoare mică privind achiziționarea serviciilor de transport a personalului medical, valabil până la data 13.04.2020. Acesta nu apare însă în registrul Agenției Achiziții Publice. Potrivit dării de seama, contractul precedent urma să expire la 14 aprilie, iar perioada stării de urgență este până pe 15 mai și în consecință s-a decis achiziționarea serviciilor de transport fără publicarea anunțului de participare. În document se mai menționează că, la data deciziei, pe platforma SIA RSAP MTender nu a fost posibilă publicarea procedurii de achiziție.

Directorul interimar al SR Orhei, Andrei Stratulat a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că serviciile de transport vor fi  finanțate de către Consiliul raional Orhei. Potrivit dispoziției 10/1 din 9 aprilie a Comisiei pentru Situații Excepționale Ornei, suma alocată pentru asigurarea transportului angajaților SR Orhei din Fondul de rezervă al CR Orhei constituia 35 000 lei.