Select your Top Menu from wp menus

Transportatorii din R. Moldova pot tranzita Letonia fără autorizaţii

Agenția Națională Transport Auto a informat astăzi că, urmare a negocierilor purtate cu autoritățile competente ale Letoniei în contextul nivelului ridicat de alertă și acutizării grave a situației de securitate pe teritoriul Ucrainei, a fost permisă operatorilor de transport moldoveni tranzitarea teritoriului Letoniei fără autorizații pentru efectuarea transportului de mărfuri, relatează MOLDPRES.

Derogarea respectivă este valabilă în cazul unităților de transport blocate, pentru a ocoli teritoriul Ucrainei și a reveni în Republica Moldova.

Ieri, în condițiile acutizării grave a situației de securitate pe teritoriul Ucrainei, Agenția Națională Transport Auto a recomandat operatorilor de transport să abordeze organizarea curselor cu ocolirea teritoriului Ucrainei. În acest sens, în urma negocierilor purtate cu autoritățile competente ale mai multor state străine, au fost identificate două coridoare verzi pentru tranzitarea unităților de transport blocate pe teritoriul Federației Ruse și Republicii Belarus, în scopul reîntoarcerii acestora în Republica Moldova.

Astfel, transportatorii pot opta pentru opțiunea de tranzit în direcția statelor Georgia – Turcia – Bulgaria – România. Menționăm că, în urma negocierilor purtate cu autoritățile competente ale Georgiei, a fost permisă operatorilor de transport moldoveni tranzitarea teritoriului fără autorizații pentru efectuarea transportului de mărfuri. Totodată, în conformitate cu prevederile Acordurilor bilaterale interguvernamentale și Protocoalelor ședințelor Comisiilor Mixte în domeniu, tranzitul prin teritoriile Turciei, Bulgariei și României este liberalizat. 

De asemenea, operatorii de transport pot utiliza coridorul de tranzit în direcția statelor Polonia – Slovacia – Ungaria – România. În acest context, ANTA a menționat  că a fost permisă operatorilor de transport moldoveni tranzitarea teritoriului Slovaciei fără autorizații pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri, iar autoritățile de control slovace au fost informate despre derogarea respectivă.