Select your Top Menu from wp menus

Transplant de rinichi in R.Moldova, după o pauză de 5 ani

După o pauză de cinci ani, în republică a început să se efectueze transplant de rinichi. În cadrul Spitalului Clinic Republican au fost efectuate, la 19 şi 21 mai, două operaţii de transplant renal.
Potrivit lui Adrian Tănase, şeful Clinicii de Urologie, Dializă şi Transplant Renal, cei doi pacienţi cărora li s-a făcut transplant de rinichi, au circa 30 de ani şi sunt în stare medie şi satisfăcătoare, iar rinichii funcţionează. Organele au fost prelevate de la părinți.Însă, despre reuşita operaţiilor se va putea vorbi peste 3-4 săptămâni. Celor doi pacienţi li s-au făcut operaţii în baza poliţei de asigurare și medicamentele pe care trebuie să le administreze după operaţie timp de un an sunt estimate la 10-17 mii de euro.

Igor Codreanu, directorul Agenţiei de Transplant a precizat că în octombrie-noiembrie anul curent, în R.Moldova se va efectua şi transplant de rinichi, prelevaţi de la cadavre. Potrivit lui, în ultimii cinci ani, în republică nu s-au transplantat rinichi, deoarece era necesară o nouă lege, care a fost adoptată în 2008, conform standardelor europene. În anul 2010, a fost creată Agenţia Transplant, care monitorizează ca transplantul de organe şi ţesuturi să fie legal şi de calitate, a adăugat sursa citată. În prezent în republică se efectuează transplanturi de rinichi, cornee, ţesut osos şi valve.

Circa 900 de pacienţi moldoveni necesită în prezent transplant de organe, între care 250 – de rinichi, 300 – de ficat, iar 200 – de inimă. Totodată, de transplant de măduvă osoasă au nevoie 50 de persoane anual, de transplant de valve – 100 de pacienţi, iar de cornee – 150.

Potrivit Moldpres, ultima operaţie de transplant renal de succes a fost efectuată în R. Moldova în anul 2007.

sursa: trm.md

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/transplant-de-rinichi-in-r-moldova-dupa-o-pauza-de-5-ani/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19