Select your Top Menu from wp menus

Traian Basescu face un nou apel pentru unirea cu R. Moldova: Unirea nu este o problema de bani, este o problema de viitor

raian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a declarat ca Romania si Republica Moldova ar trebui sa discute serios si sa-si asume proiectul unirii. El considera ca nu doar R. Moldova are nevoie de Romania ci si Romania are nevoie de R. Moldova deoarece, cu cat un stat este mai mare in UE, cu atat este mai important si are o greutate mai mare. Fostul presedinte face insa un apel la realism, atat in privinta Transnistriei cat si a influentei ruse in Moldova.

„Solutia de viitor pentru Moldova este unirea cu Romania. Este o solutie de egal interes si pentru Romania, si pentru R.Moldova. Ar fi necinstit sa spunem ca aceasta unire se poate face netinand cont ca exista o Transnistrie si ca va fi greu de importat un conflict inghetat si de faptul ca Transnistria n-a fost pamant romanesc in istoria ei”, a declarat Basescu, marti dimineata, la cea de-a XIII-a editie a Universitatii de Vara a romanilor de pretutindeni, organizata la Izvoru Muresului, din judetul Harghita, conform ziare.com

Potrivit acestuia, unirea Romaniei cu Moldova „nu poate fi bazata decat pe realism”, care „ne spune ca, in Uniunea Europeana, nu va putea fi importat un conflict inghetat”. „Niciodata Federatia Rusa nu va mai pleca din Transnistria. Transnistria si-a dezvoltat toate structurile specifice unui stat, fie el si statulet mafiot, dar are toate caracteristicile unui astfel de stat. Federatia Rusa nu va ezita niciodata sa sustina separatistii de la Tiraspol, care inseamna pentru Federatia Rusa un fel de Kaliningrad”, a explicat fostul sef al statului.

„Aici nu este o problema de bani, este o problema de viitor. Viitorul Romaniei, un viitor temeinic, se poate baza si pe procesul de reunificare cu Republica Moldova” a spus Traian Basescu. „Este nevoie sa discutam cu Chisinaul si sa asumam ca politica de stat obiectivul unirii”, a spus fostul presedinte, citat de Hotnews.

El a spus ca acest subiect trebuie adus in discutie si asumat „pentru ca interesele regionale ne obliga la o astfel de abordare. In momentul de fata Republica Moldova este framantata intre doua optiuni – optiunea independentei si optiunea unirii cu Romania”, a spus Traian Basescu, amintind ca la inceputul primului sau mandat curentul in favoarea unirii „era foarte slab”, lucru ce s-a schimbat acum.

„Acum suntem intr-un moment potrivit sa discutam cinstit cu Chisinaul”, argumentand ca cele doua state au acelasi popor.”De ce ar fi utila unirea. Pentru ca framantarile din regiune arata ca acolo unde nu este stabilitate se poate intampla orice” a declarat fostul sef de stat.

El a vorbit si despre faptul ca in tara vecina sunt putine ziare si televiziuni romanesti: „In raport cu presa de limba rusa este mult prea putin, iar informatia din presa rusa vine distorsionata”.

Republica Moldova, datorita locului in care este asezata nu poate fi neutra, nu poate fi in afara intereselor Rusiei, Ucrainei sau Romaniei, a sustinut Traian Basescu. El a spus si ca „Republica Moldova, prin obarsia poporului ei nu poate fi decat occidentala”, dar a subliniat ca „optiunea vreau in UE dar nu veau in NATO este necredibila. Avem niste fracturi de logica ce trebuie corectate in viitor”.

Premierul Valeriu Streleț a declarat luni că unirea Republicii Moldova cu România ar presupune costuri pe care muți cetățeni români nu le-ar accepta. ”Au fost făcute anterior niște calcule privind costurile unirii. Nu cred că sunt mulți entuziaști care ar vrea să accepte descreșterea nivelului de viață al unei familii din București sau Pitești, în favoarea unirii”, a explicat Streleț într-un interviu și citat de Europa Liberă.

”Frații noștri de peste Prut au alte probleme”, a mai declarat premierul Moldovei.

Valeriu Streleț a mai declarat, la 2 august, că deși România este principalul susținător al Moldovei, nu se discută în prezent despre Unire. „România este principalul nostru susţinător, şi-n aspiraţiile de integrare europeană, dar astăzi nici autorităţile de la Bucureşti şi nici cele de la Chişinău nu pun problema unei eventuale contopiri într-un singur stat”, a spun atunci premierul moldovean.