Select your Top Menu from wp menus

Tragedia din Orhei face autorităţile să gândească la împărţitul apei îmbuteliate familiilor unde sugarii sunt alimentaţi cu lapte praf

În condiţiile în care în peste 80% din fântânile din ţară concentraţiile de nitraţi în apă depăşesc limita admisă, Centrul Naţional de Sănătate Publică vine cu iniţiativa de a asigura cu apă potabilă îmbuteliată familiile în care sunt sugari alimentaţi cu lapte praf. Proiectul ar putea să prindă contur în aproximativ un an.
Contactat de IPN, şeful Centrului Sănătatea Mediului din cadrul CNSP, Ion Şalaru, a declarat că a existat nu un singur caz de intoxicaţie din cauza apei poluate. Ingerarea unei cantităţi mari de nitraţi poate fi periculoasă, în special în cazul sugarilor alimentaţi cu lapte praf. Specialistul nu exclude că pregătirea constantă a amestecului cu apă poluată poate avea consecinţe grave şi chiar fatale.
Părinţii trebuie să cunoască informaţii despre calitatea apei din fântână sau apeduct. În cazul fântânilor publice sau a sistemului centralizat de alimentare cu apă, persoana se poate adresa la autorităţile locale solicitând o expertiză, iar în cazul fântânii persoanele se poate merge individual la laborator. O expertiză ajunge să coste în jur de 500 de lei.
Acum un an, un copil de o lună din Orhei a fost spitalizat cu intoxicaţie cu nitraţi, iar recent un alt copil, de două luni, tot din Orhei, a murit. Potrivit declaraţiilor făcute de Afanasie Leonte, doctor în ştiinţe medicale, şef de secţie la Centrul de Sănătate Publică (CSP) Orhei, în cadrul emisiunii radiofonice “Să fiţi sănătoşi”, nenorocirea s-a întâmplat într-o familie săracă din cartierul Slobozia Doamnei. Mama copilului, o tânără de vreo 20 de ani, a fost nevoită să incetese alăptarea bebeluşului şi să-l treacă la alimentaţie artificială. Mâncarea o pregătea cu apa scoasă din fântână. După ce copilul a fost internat la spital în stare foarte gravă, iar a doua zi a decedat, s-a stabilit că concentraţia de nitraţi în apa din fântână depăşeşte norma admisibilă de mai bine de 6 ori.