Pastele sau Invierea Domnului este fara indoiala cea mai importanta sarbatoare a lumii crestine si este celebrata in mai multe colturi ale lumii. Cum fiecare cultura si-a pastrat traditiile si obiceiurile sale si traditiile de Paste in intreaga lume sunt diferite si originale de la o cultura la alta existand, bineinteles, si unele asemanari.
Pastele este o sarbatoare deosebita care nu numai ca simbolizeaza Invierea Domnului, insa si renasterea naturii care isi urmeaza ciclul obisnuit. Pastele se sarbatoreste in mod diferit in lume, unele traditii sunt religioase si au fost transmise din generatie in generatie, iar alte obiceiuri sunt considerate pagane si au influentat intr-o mare parte la comercializarea acestei sarbatori deosebite. Crestinii din intreaga lume asteapta cu nerabdare aceasta mare sarbatoare si incep sa se pregateasca inca din prima zi a postului. Este adevarat ca in lumea catolica, postul nu este, in general, atat de aprig cum este in cazul ortodocsilor. Pentru ortodocsi, Postul Pastelui este cel mai aprig post din intregul an si scopul sau principal este acela de a-i indemna pe credinciosi sa primeasca Lumina Sfanta a Invierii cu sufletul curat si trupul purificat.
Indiferent de zona in care Pastele este sarbatorit, aceasta sarbatoare deosebita ar trebui sa ne faca pe toti sa ne gandim la persoanele de langa noi si la propriul suflet; Pastele este o sarbatoare care ar trebui sa ne apropie de familii si prietenii dragi, tocmai din acest motiv foarte multe persoane din intreaga lume aleg sa isi petreaca Pastele in familie, indiferent de traditiile si obiceiurile specifice acestei sarbatori.
Traditii si obiceiuri de Paste in intreaga lume
Persoanele care obisnuiesc sa isi petreaca Pastele in vacante departe de casa, ar trebui sa aleaga tot o tara in care urmeaza sa se sarbatoreasca Pastele si sa observe care sunt traditiile si obiceiurile specifice acestei sarbatori. In acest fel, cei care calatoresc vor avea o ocazie unica de a observa felul in care aceasta sarbatoare este celebrata in diferitele colturi ale lumii.
•De exemplu in Argentina, dupa ce curatenia in casa este terminate, se organizeaza un important carnaval. Pregatirile pentru carnaval incep dupa ce fructele de algarroba sunt coapte. Se servesc doua bauturi traditionale numite aloja si chica, iar oamenii poarta palarii si costume. Busuiocul are un rol foarte important deoarece se considera ca acesta indeparteaza spiritele rele. Nu numai in Romania pregatirile pentru Paste incep inca de la Lasata Secului. Si in Argentina se obisnuieste ca inceperea postului sa fie un motiv se sarbatoare si se organizeaza un bal. Mamele si bunicile sunt impartite in doua grupuri si sunt asezate in jurul unei arcade din crengute de salcie deocorata cu fructe, flori, dulciuri si mici lumanari. Cele doua grupuri schimba intre ele o papusa care a atins eventual fruntea fiecareia, acest ritual fiind considerat unul sacru pentru argentinieni.
•In Armenia se obisnuieste ca ouale sa fie pictate si decorate cu figuri religioase.
•In Australia Pastele este sarbatorit cu mare bucurie. Avand in vedere ca in aceasta perioada in Australia este toamna si nu primavara, este organizata o expozitie care are ca tema principala agricultura. Copiii din majoritatea colturilor lumii il asteapta cu nerabdare pe Iepurasul de Paste, insa cei din Australia il asteapta pe Bilby – simbolul Pastelui, un cangur care aduce copiilor daruri.
•In Brazilia, incepand cu anul 1950, in fiecare an are loc o sceneta in satul Fazenda care reinvie evenimentele nefercite prin care Iisus Hristos a trecut inainte de a fi rastignit. Inainte de inceperea postului, in Rio de Janeiro are loc cel mai important carnaval, carnaval pentru care oamenii se pregatesc un an intreg. Saptamana Mare incepe in Brazilia in Duminica Floriilor atunci cand frunze de palmier sunt sfintite.
•In Anglia, Pastele este sarbatorit in mod traditional. Grupul de dans folcloric “Morris dancers” sustine spectacole in care dansurile populare stravechi au rolul de a invoca primavara si de a speria spiritul iernii. Costumul dansatorilor este unul traditional.
•In Bulgaria, ouale nu se ciocnesc asa cum se ciocnesc la noi sau in alte regiuni. Aici este organizat un concurs intre membrii familiei, iar participantii trebuie sa arunce cu ouale in adversari, castigator fiind cel caruia nu i se sparge oul, considerandu-se ce acesta va fi cel mai norocos membru al familiei pentru tot restul anului. O alta traditie intalnita in Bulgaria este aceea ca cea mai in varsta femeie din familie sa spele chipul celorlalti membri cu apa in care a fost pus primul ou inrosit pentru ca acestia sa fie puternici si sanatosi. Cea mai importanta traditie intalnita in Bulgaria este coacerea a ceea ce noi numim pasca.
•In Chile, sarbatoarea Floriilor numita Domingo de Ramos este foarte importanta si este celebrata cu mare fast deoarece aceasta marcheaza inceputul Saptamanii Mari. Vinerea Mare este zi de doliu si se consuma carne de peste.
•In China, conform traditiei, ouale sunt elemente sacre ale Sarbatorilor Pascale, astfel incat chinezii obisnuiesc sa le ofere cadou; acestea reprezinta primavara si fertilitatea, iar traditia inrosirii oualor pe teritoriul Chinei dateaza de peste 3000 de ani, acestea fiind inrosite in timpul festivalurilor de primavara.
•Cehia este una dintre tarile care au pastrat vii datinile Pascale care dateaza de mii de ani. Traditia decorarii oualor este cunoscuta si in Cehia. In ziua de Paste, baietii obisnuiesc sa le alerge pe tinerele fete si sa le atinga cu un manunchi de nuieluse. Cea de a doua zi de Paste este la fel de importanta precum prima, fiind o zi dedicata vizitelor.
•In Etiopia, in ziua de Paste, traditia spune ca trebuie sa se poarte vesminte de culoare alba.
•Traditiile de Paste din Franta sunt foarte interesante. Copiii obisnuiesc ca in aceasta zi sa arunce cate un ou in aer, cel care pierde fiind cel al carui ou atinge primul pamantul.
•Si in Germania, in Vinerea Mare, se consuma preparate din peste. Ziua de Paste este cu desavarsire “ziua familiei”, germanii respectand traditia petrecerii Pastelui alaturi de familie inca din cele mai vechi timpuri. O traditie interesanta de Paste pe care germanii o respecta de foarte mult timp este aceea ca brazii care au fost impodobiti de Craciun sa fie stransi intr-un loc si arsi, aceasta datina simbolizand izgonirea iernii si primirea primaverii. Un carnaval in timpul caruia au loc mai multe piese de teatru cu tema patimilor si crucificarii lui Iisus este popular in Germania inca din cele mai vechi timpuri. Cu doua saptamani inainte de Paste, germanii asaza intr-un vas cu apa o ramura a unui copac pe care o impodobesc cu oua frumos incondeiate.
•Unele dintre traditiile de Paste din Grecia dateaza inca din antichitate. Inca de atunci, grecii pictau oua in culori stralucitoare care simbolizau soarele si lumina primaverii, dar si fertilitatea si norocul. Grecii obisnuiesc sa isi petreaca Pastele in cadrul unor festivaluri organizate in aer liber, bineinteles alaturi de familie si de persoanele dragi.
•In Ungaria, ca si in Romania, Saptamana Mare este foarte importanta, o saptamana in care gospodinele fac curatenie in case si gatesc delicioasele bucate traditionale. Tot in aceasta saptamana ouale sunt vopsite sau incondeiate cu motive florale. In cea de a doua zi de Paste, tinerii baieti obisnuiesc sa le stropeasca pe fete cu parfum sau cu apa parfumata.
•In Irlanda, traditia spune ca in ziua de Paste oamenii trebuie sa danseze pe strazi pentru a primi prajitura traditionala. Mancarea traditionala de Paste in Irlanda este supa de praz si friptura de miel. Vinerea Mare este zi de post negru si oamenii obisnuiesc sa mearga desculti.
•In Israel au loc foarte multe pelerinaje in perioada Sarbatorilor Pascale.
•In Italia este organizat un adevarat carnaval inainte de inceperea Postului Mare, carnaval in timpul caruia oamenii se costumeaza. Ziua de Florii este foarte importanta, oamenii merg la biserica si duc crengi tinere de maslin pentru a fi sfintite.
•Si in Rusia se intalneste obiceiul de a oferi persoanelor dragi oua incondeiate. In ziua de Paste, oamenii se ating intre ei cu crengute de salcie sfintite pentru a le purta noroc.
•In Suedia, in ajunul Pastelui, traditia spune ca fetele si baietii trebuie sa se imbrace in vrajitoare si vrajitori si trebuie sa mearga din usa in usa pentru a primi dulciuri.
Acestea sunt doar cateva dintre traditiile si obiceiurile intalnite la unele popoare din lume. Indiferent de locul in care se sarbatoreste Pastele si de datinile specifice acestei sarbatori, Invierea Domnului inseamna acelasi lucru pentru toata lumea.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…