Multe dintre ţările cele mai îndatorate din lume au fost afectate de recesiunea globala. Grecia, Irlanda şi Portugalia au rate ale şomajului de peste 14%, iar bogăţia în aceste ţări este extrem de scăzută, scrie 247wallst.com. La polul opus sunt state precum Japonia sau Germania, unde datoriile extrem de mari sunt compensate de economii relativ puternice şi de locuitori cu un nivel de trai ridicat.
Japonia
Datoria publică (% PIB): 233,1%
Datoria publică (total): 13.700 miliarde dolari
Rata şomajului: 4,6%
Deşi are cea mai mare datorie publică din lume, Japonia a evitat tipul de probleme economice care afectează naţiuni precum Grecia sau Portugalia, întrucât rata şomajului este redusă, iar populaţia este principalul cumpărător de titluri de stat.
2. Grecia
Datoria publică (% PIB): 168,2%
Datoria publică (total): 489 miliarde dolari
Rata şomajului: 19,2%
Grecia se părea ca va depăşi problemele economice, după ce în 2010 a fost salvată de către UE şi FMI. În schimb, economia ţării a continuat să se destrame, s-au aplicat noi măsuri de austeritate, iar, în prezent, se vorbeşte de o criză şi mai gravă.
Grecia ar avea nevoie de un al doilea plan de salvare, în valoare de 130 miliarde euro (172 miliarde dolari), pentru a evita intrarea în faliment în luna martie.
3. Italia
Datoria publică (% PIB): 120,5%
Datoria publică (total): 2.540 miliarde dolari
Rata şomajului: 8,9%
Datoria publică a Italiei este influenţată de creşterea economică slabă. În 2010, PIB-ul ţării a urcat într-un ritm lent de 1,3%, după doi ani de recesiune.
În decembrie 2011, guvernul italian a adoptat un set de măsuri de austeritate, în scopul de a reduce costurile împrumuturilor. Federaţia italiană a consumatorilor estimează că măsurile executivului vor costa fiecare gospodărie, în medie, câte 1.500 de dolari.
4. Irlanda
Datoria publică (% PIB): 108,1%
Datoria publică (total): 225 miliarde dolari
Rata şomajului: 14,5%
Irlanda a fost odată cea mai sănătoasă economie din UE. La începutul anilor 2000, ţara a înregistrat cea mai redusă rată a şomajului dintre toate statele industriale dezvoltate.
În acelaşi timp, PIB-ul nominal a fost în creştere, la o rată medie de aproximativ 10% în fiecare an. Dar când recesiunea a lovit, economia Irlandei a început să se contracte rapid.
Începând cu 2001, datoria publica a Irlandei a crescut cu mai mult de 500%.
5. Portugalia
Datoria publică (% PIB): 101,6%
Datoria publică (total): 257 miliarde dolari
Rata şomajului: 13,6%
Portugalia a suferit foarte mult pe fondul recesiunii globale, parţial din cauza unui PIB redus pe cap de locuitor. În 2011, ţara a primit un ajutor de 104 miliarde dolari din partea UE si FMI.
6. Belgia
Datoria publică (% PIB): 97,2%
Datoria publică (total): 479 miliarde dolari
Rata şomajului: 7,2%
În luna ianuarie a acestui an, ţara a fost obligată să-şi reducă costurile cu 1,3 miliarde dolari, pentru a răspunde noilor norme fiscale ale Uniunii Europene, menite să prevină o noua criză a datoriilor în zona euro.
7. Statele Unite ale Americii
Datoria publica (% PIB): 85,5%
Datoria publica (total): 12.800 miliarde dolari
Rata şomajului: 8,3%
În 2001, datoria publică a SUA se ridica la 45,6% din PIB. După un deceniu, timp în care cheltuielile guvernamentale au explodat, datoria publică a SUA a ajuns la 85,5% din PIB.
În 2005, datoria SUA era de 6.400 miliarde dolari, iar anul trecut aceasta s-a dublat la 12.800 miliarde dolari.
8. Franţa
Datoria publica (% PIB): 85,4%
Datoria publica (total): 2.260 miliarde dolari
Rata şomajului: 9,9%
În ianuarie, după ce o bună perioadă de timp a fost considerată una dintre cele mai stabile ţări din punct de vedere economic, ratingul Franţei a fost redus de către S&P.
Decizia de retrogradare a venit în acelaşi timp pentru ţări precum Spania, Portugalia şi Italia.
Acţiunea S&P a reprezentat o lovitură serioasă pentru guvern, care a precizat că economia ţării este la fel de stabilă ca cea a Marii Britanii.
Agenţia Moody’s a păstrat ratingul maxim pentru Franţa, dar săptămâna trecută a schimbat perspectiva ţării din stabilă în negativă.
9. Germania
Datoria publică (% PIB): 81,8%
Datoria publică (total): 2.790 miliarde dolari
Rata şomajului: 5,5%
Germania este cea mai mare economie şi fortăreaţa financiară a Uniunii Europene, având cel mai mare interes în menţinerea stabilităţii în zona euro.
În 2010, când Grecia a fost pe punctul de intra în incapacitate de plată, FMI şi UE au pus în aplicare un pachet de salvare în valoare de 45 miliarde euro, Germania fiind în spatele acestui proiect.
Ţara are un rating de credit perfect şi o rată a şomajului de numai 5,5%, una dintre cele mai mici din Europa.
10. Marea Britanie
Datoria publica (% PIB): 80,9%
Datoria publica (total): 1.990 miliarde dolari
Rata somajului: 8,4%
Deşi Marea Britanie are una dintre cele mai mari datorii publice raportate la PIB dintre ţările dezvoltate, aceasta a reuşit să-şi păstreze economia relativ stabilă.
Marea Britanie nu face parte din zona euro, iar banca centrală este independentă. Astfel, ţara a fost, în mare parte, protejată de furtuna provocată de criza datoriilor din Europa.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…