Categories: EconomicSocialȘtiri

Titularilor de patentă li se propune să desfăşoare activitate independentă

Guvernul a aprobat modificări la legea privind patenta de întreprinzător, propunând titularilor de patentă să desfăşoare activitate independentă. Înregistrarea activităţii independente urmează să fie efectuată printr-o notificare la primăria localităţii şi la organul teritorial al Serviciului Fiscal de Stat, prin depunerea unei cereri. Plafonul de venituri va fi dublat, de la 300 de mii de lei până la 600 de mii lei anual. Taxarea se preconizează să fie  la nivel de 1% din venitul din vânzări, dar nu mai puţin de trei mii de lei anual. De asemenea se prevede scutirea de plata taxelor locale (taxa pentru amenajarea teritoriului, taxa pentru unităţile comerciale/prestări servicii), transmite IPN.

Potrivit autorilor proiectului, instituirea patentei de întreprinzător în anul 1998 a avut drept scop susţinerea persoanelor fizice în vederea iniţierii  propriei afaceri, urmărindu-se dezvoltarea în continuare a afacerii sub diferite forme organizatorico-juridice stabilite prin lege, cum ar fi întreprinderea individuală, societatea cu răspundere limitată etc. Practica internaţională demonstrează că asemenea reglementări nu se mai menţin în nicio ţară. Sistemul european de reglementare şi stimulare a micului business prevede un şir de drepturi şi obligaţii care vin întru consolidarea mediului concurenţial şi includerea  antreprenorilor din  segmentul respectiv în circuitul economic pe principii generale, fără a distorsiona veniturile statului.

Prin proiectul susţinut de Guvern se mai propune ca, în cazul activităţii independente, antreprenorii să aibă dreptul la import; comerţ cu amănuntul şi cu ridicata. Utilizarea maşinii de casă şi control cu memorie fiscală va fi obligatorie, dar costul acesteia va fi dedus din mărimea impozitului spre achitare.  Întreprinzătorii care practică activitate individuală vor prezenta  doar o sigură dare de seamă la finele anului, într-o formă simplificată.

Regimul respectiv de impozitare va fi inclus în proiectul politicii fiscale şi vamale pentru anul 2017, iar trecerea de la activitatea de comerţ în bază de patentă la noul regim de impozitare a persoanelor fizice care practică comerţul, prin înregistrare în calitate de întreprinzător individual, va permite promovarea unei politici echitabile pentru operatorii pieţei prin prisma protecţiei drepturilor consumatorilor.

Activitatea în baza patentei de întreprinzător va fi anulată din 2017

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

2 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

4 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago