Parlamentul European a decis să ofere mai multă libertate tinerilor din afara UE, inclusiv celor din Republica Moldova, care vor să înveţe sau să activeze în calitate de cercetători în ţările din spaţiul comunitar. Printr-o directivă aprobată recent de Parlamentul European care prevede drepturi extinse, europarlamentarii îşi propun să atragă în Europa persoane de cea mai înaltă calificare, transmite IPN cu referire la o informaţie a portalului erasmusplus.md.
Modificările adoptate de legislativul de la Strasbourg prevăd că pe perioada mobilităţii, studenţii şi cercetătorii vor avea dreptul să se angajeze în câmpul muncii pentru cel puţin 15 ore săptămânal. După ce îşi încheie perioada de studii sau cercetare, studenţii străini vor avea dreptul să rămână într-o ţară membră a Uniunii Europene cu scopul de a-şi găsi un loc de muncă sau de a pune bazele unei afaceri. Membrii de familie vor putea însoţi cercetătorii care-şi desfăşoară activitatea în spaţiul UE şi vor primi drept de muncă.
Regulile noi vor intra în vigoare după ajustarea legislaţiei naţionale a fiecărei ţări membre a Uniunii Europene şi nu se aplică în cazul Danemarcei, Irlandei şi Marii Britanii. Autorităţile statelor UE au la dispoziţie 2 ani pentru a face modificările necesare. Noua directivă revizuieşte legislaţia precedent, intrată în vigoare în 2004, care nu oferea dreptul la muncă pentru studenţii sau cercetătorii din afara UE.
În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) din 15 mai 2025,…
În perioada 12-19 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar în comuna…
În perioada 05-12 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Două manifestații separate au avut loc practic concomitant la Orhei, de cele două zile marcate…