Partidul Democrat i-a propus miercuri, 13 ianuarie, președintelui moldovean Nicolae Timofti să-l desemneze pe controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, asigurându-l că există o majoritate parlamentară care îl va vota.
Aceasta în pofida unei hotărâri, din 2013, a Curții Constituționale care stabilește că o persoană asupra căreia planează suspiciuni de corupție nu poate fi înaintată la funcția de premier. Atunci, în 2013, din aceasă cauză a fost respinsă candidatura liderului PLDM Vlad Filat la funcția de premier. Potrivit presei de la Chișinău, Plahotniuc ar fi monitorizat de Interpol de mai mulți ani, fiind suspectat de activități criminale și spălare de bani. Plahotniuc neagă, însă, aceste acuzații.
Miercuri, liderul PD, Marian Lupu, a menționat că în privința lui Plahotniuc nu există vreo decizie judiciară: „Noi ne bazăm doar pe documente, fapte și probe legale, iar din punct de vedere legal premierul candidat nu este o persoană coruptă”, a spus Marian Lupu.
Cine este Vlad Plahotniuc?
Vlad Plahotniuc și-a făcut apariția publică la sfârșitul lunii mai 2010 (la câteva luni după ruperea lui Marian Lupu din Partidul Comuniștilor), după ce mai mulți ani a gestionat din umbră afacerile familiei fostului președinte Vladimir Voronin și ale fiului acestuia, Oleg Voronin. Ulterior, numele său a apărut în numeroase scandaluri de corupție, legate de privatizări dubioase. Presa de la Chișinău scrie că cel care s-a ocupat de imaginea lui Plahotniuc în 2010 a fost cetățeanul român Cosmin Gușă, fost deputat PD, fost secretar general al PSD din România, fost partener și angajat al omului de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu.
Plahotniuc a apărut pe lista electorală a Partidului Democrat din Moldova la 20 noiembrie 2010, în ultima zi în care se mai puteau face modificări în listele de candidați pentru scrutinul parlamentar din 28 noiembrie. După alegeri el a devenit prim-vicepreședinte al Parlamentului, funcție din care a fost demis de Parlament în 2013. La alegerile din 30 noiembrie 2014 a fost ales deputat, iar la 30 iulie 2015 a renunțat la mandat. În ultimii ani, numele său apare în cele mai multe scandaluri despre capturarea instituțiilor statului, fiind criticat dur inclusiv de deputații și funcționarii europeni.
Miercuri, centrul Chișinăului a fost blocat de două tabere de manifestanți: unii, aduși cu atocarele de PD, cerând „guvern stabil” – alții, răspunzând chemării Platformei civice „Demnitate și Adevăr”. Poliția a reușit să separe cele două tabere de manifestanți, dar confruntări minore au avut totuși loc. Înainte de a se anunța numele candidatului PD la funcția de premier, Vlad Plahotniuc a ținut un discurs scurt în fața manifestanților din tabăra PD. El le-a promis cetățenilor „linişte, ordine, stabilitate şi bunăstare” și a spus că nu va mai susține „guvernarea care se acoperă cu lozinci proeuropene”.
Nicolae Timofti: „Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate”
Numai că președintele Nicolae Timofti a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc. „Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei Republicii Moldova. „Făcând uz de dreptul său constituţional de a evalua calităţile, competenţa, experienţa şi capacitatea candidatului la funcţia de prim-ministru, şeful statului informează majoritatea parlamentară şi opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Preşedintele Timofti îşi întemeiază decizia pe prevederi ale Constituţiei Republicii Moldova şi pe hotărâri ale Curţii Constituţionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate şi este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.
„Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru, având în vedere şi faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzaţii de implicare în activităţi ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului şi a Republicii Moldova”, se menționează în declaraţia emisă de instituţia prezidenţială.
Astfel, preşedintele Nicolae Timofti propune majorităţii parlamentare identificarea unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru, care să se încadreze în criteriile de integritate enunţate. Aceştia trebuie să prezinte noul candidat până joi, la ora 12:00.
Dacă până pe 29 ianuarie nu va fi învestit un nou guvern în Republica Moldova, șeful statului trebuie să dizolve Parlamentul și să anunțe data alegerilor anticipate.
sursa: dw.com