În Republica Moldova se menține riscul legalizării, prin diferite metode, a unor capitaluri de proveniență dubioasă. În aceste condiții, declarațiile recente ale ministrului finanțelor Octavian Armașu cu privire la o eventuală cedare de către Banca Națională (BNM) a unei părți din datoria internă, urmare a convertirii garanțiilor, în favoarea unui potențial investitor trebuie examinată cu atenție și prudență. Acțiunea ar putea fi o modalitate de legalizare a unor fonduri fraudate anterior în Republica Moldova. Comentariul aparține organizației Transparency International (TI) Moldova, transmite IPN.
Organizația subliniază într-o notă de poziție că recent, într-un interviu, ministrul finanțelor Octavian Armașu a admis situația în care BNM, deținătoare a valorilor mobiliare emise de Ministerul Finanțelor pentru a converti în datorie internă de stat garanțiile emise de Guvern în noiembrie 2014 și martie 2015, de 13,2 miliarde de lei, ar putea ceda o parte din titluri, până la 40%, către un investitor.
Potrivit Transparency International Moldova, legea care prevede convertirea în datorie de stat internă a garanțiilor a fost votată cu abateri, prin asumare de răspundere a Guvernului. Chiar dacă legea admite o cedare de până la 40% din valorile mobiliare de stat către un posibil investitor, motivația acestuia ar putea fi determinată de dorința legalizării unor mijloace de origine dubioasă. Interesul economic și financiar strict legat de dobânzi lipsește. Și, dacă nu s-a reușit anterior printr-o lege specială de legalizare a capitalului, acum pot fi utilizate alte metode împachetate economic, făcându-se referință la independența BNM care poate lua o astfel de decizie.
Transparency International Moldova menționează faptul că tranzacțiile cu investitorii în valori mobiliare de stat sunt considerate secrete, informațiile despre aceștia nu sunt accesibile publicului și mai multor instituții ale statului. Valoarea tranzacției s-ar cifra la 5,2 miliarde de lei (40% din cele 13,2 miliarde de lei) – o sumă impunătoare ce constituie aproape un sfert din datoria internă a Republicii Moldova. Astfel, se face evidentă vulnerabilitatea statului și a Ministerului Finanțelor, fată de un atare investitor.
O eventuală cedare din portofoliul BNM a valorilor mobiliare unui investitor dubios contra unor sume exorbitante și de origine neclară ar putea avea un impact negativ asupra securității Republicii Moldova, ar compromite combaterea spălării banilor; ar reduce eficienţa Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale nou creată, responsabilă de recuperarea mijloacelor fraudate; ar limita și constrânge activitatea companiilor implicate în investigarea fraudelor bancare, menționează Transparency International Moldova.
Transparency International Moldova își exprimă îngrijorarea că cedarea valorilor mobiliare de stat ar putea fi o nouă tentativă de legalizare a mijloacelor de origine dubioasă, iar caracterul secret al informațiilor despre tranzacțiile cu investitorii în valori mobiliare de stat generează riscul unor eventuale abuzuri. Organizația atrage atenția BNM și MF asupra inadmisibilității de a permite legalizarea capitalurilor obținute ilegal, sub acoperirea unor legi adoptate cu abateri de la prevederile constituționale de guvernele Leancă, Gaburici și Filip.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…