Libertatea presei, lupta cu corupția și modificarea sistemului electoral s-au numărat printre subiectele abordate de studenții Universității de Stat din Moldova și secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorm Jagland, în cadrul lecției publice ținute ieri, 30 mai. În prelegerea sa, oficialul s-a referit la principale provocări la adresa securității democratice, dar și la conținutul Planului de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2017-2020, lansat în aceiași zi, transmite IPN.
Thorbjorm Jagland a început prelegerea sa prin a le spune studenților ce reprezintă Consiliul Europei, dar și actele internaționale care au un rol important în activitatea sa, inclusiv Carta Organizației Națiunilor Unite și Declarația Universală privind Drepturile Omului. El a remarcat că organizația internațională „a fost întotdeauna o forţă a Păcii şi a cooperării ancorată în patrimoniul nostru comun, în drepturile omului şi democraţie”.
„Drepturile Omului sunt foarte importante în particular pentru fiecare dintre noi, și sunt la fel de importante pentru stabilirea Păcii în general în Europa”, a spus Thorbjorm Jagland. Oficialul a mai remarcat că pluralismul politic este important într-o societate, dar este la fel de important ca aceste mișcări politice să nu lupte, dar să coopereze între ele pentru a promova interesul social și nu cel politic sau personal.
Thorbjorm Jagland s-a referit și la progresul dar și problemele pe care le mai are Republica Moldova. „Republica Moldova are o problemă cu fenomenul corupției, spălările de bani, faptul că anumite persoane bogate sunt implicate în politică și afaceri, dar și influența banilor în politic”.
Oficialul a remarcat că în Moldova se observă o presiune foarte mare asupra societății civile.
„Nu încetăm cu reformele care sunt indicate în Planul de Acțiune, pentru că acestea sunt esențiale pentru viitorul acestui stat”, a spus secretarul general al Consiliului Europei.
Ce ține de inițiativa autorităților de a schimba sistemul electoral, oficialul a remarcat că a discutat și va discuta cu partidele extraparlamentare pe parcursul vizitei sale în Moldova la acest subiect și că așteaptă opinia Comisiei de la Veneția pe seama proiectului, iar acțiunile ulterioare ale Parlamentului ar trebui să depindă de concluziile Comisiei.
La întrebarea, când va trece Republica Moldova la o nouă etapă în procesul monitorizării, în condițiile în care raportorii din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei vorbesc despre progresele Republicii Moldova, oficialul a răspuns că nu statele membre ale Consiliului Europei decid când să scape de monitorizarea Consiliului Europei, pentru că monitorizarea este necesară permanent în fiecare domeniu.
„Nimeni nu poate scăpa de monitorizare. Monitorizarea instituțiilor de stat depinde foarte mult de progresul reformelor, iar domeniul ce ține de eliminarea corupției, un subiect important, nu trebuie ignorant și nemonitorizat”, a spus Thorbjorm Jagland.
Thorbjorn Jagland este un politician norvegian și se află la cel de-al doilea mandat de secretar general al Consiliului Europei. Oficialul se va afla în Republica Moldova în perioada 30-31 mai, la invitația Guvernului de la Chișinău.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…