Săptămânalul britanic The Economist a publicat zilele trecute un articol dedicat Republicii Moldova. Publicaţia relatează despre faptul că în timpul alegerilor parlamentare din noiembrie trecut, Moldova a fost lovită de o „bombă”.
Un raport a dezvăluit că din trei bănci a fost furat un miliard de dolari, echivalentul unei optimi din PIB-ul ţării. Principalul suspect, potrivit raportului, ar fi Ilan Shor, actualul primar de Orhei, cel care a depus autodenunţul împotriva lui Filat. Shor neagă orice implicare.
Guvernul, în încercarea disperată de a salva băncile, eşuând lamentabil în ultima instanţă, a pompat bani în băncile cu probleme, care între timp au falimentat, plasând povara datoriilor pe seama cetăţenilor cu un salariu mediu de 200 de dolari.
The Economist aminteşte că la 29 octombrie, aşa-numita coaliţie proeuropeană, s-a destrămat odată cu arestul lui Vladimir Filat, fost prim-ministru şi lider al PLDM, membru al coaliţiei. Ilan Shor, businessman şi politician, susţine că Filat ar fi extorcat de la el 260 de milioane de dolari. Filat a negat acuzaţiile.
Publicaţia mai scrie că în spatele uşilor închise, oficialilor moldoveni li s-a spus răspicat ca dacă nu acţionează acum ca să scape de liderii care îi fură, nu va mai fi multă susţinere din partea Occidentului. Unele guverne occidentale vociferează ideea că Vladimir Plahotniuc ar trebui în general să părăsească ţara.
Prinsă între România, membră a UE şi NATO, şi Ucraina, Moldova nu pot fi ignorate. În cazul în care noua putere va schimba cursul extern al ţării, Vladimir Putin va primi un premiu strategic imens drept în braţe, el fiind livrat chiar de către „proeuropeni”.