Select your Top Menu from wp menus

Teatrul absurdului în politica moldovenească (DW)

Răsturnare de situaţie pe scena politică din Republica Moldova. Curtea Constituţională de la Chişinău a anulat decretul prezidenţial prin care Vlad Filat a fost desemnat, pe 10 aprilie, să formeze noul guvern.
“Se declară neconstituţional decretul din 10 aprilie 2013, privind desemnarea candidatului la funcţia de premier. Prim-ministrul unui guvern demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de acte de corupţie, se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul. Preşedintele R. Moldova are obligaţia de a desemna un premier interimar din rândul membrilor guvernului, integritatea cărora nu a fost afectată”, a anunţat judecătorul Curţii, Victor Popa.
Filat nu mai poate candida
Verdictul a fost dat după examinarea unei sesizări a Partidului Liberal care consideră că după demisia Guvernului, prim-ministrul Vlad Filat nu îşi mai poate exercita atribuţiile şi că preşedintele Nicolae Timofti era obligat să numească un alt prim-ministru interimar. Această hotărâre înseamnă că Vlad Filat nu mai poate candida pentru funcţia de premier, iar Nicolae Timofti trebuie să desemneze o altă persoană pentru a forma cabinetul de miniştri.
Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Vlad Ţurcanu a calificat hotărârea drept „surprinzătoare” şi a spus că va fi analizată după ce Curtea va transmite argumentarea. Liderul PLDM, Vlad Filat, nu a comentat deocamdată hotărârea.
Curtea a răsturnat situaţia după ce Filat găsise 53 de voturi
Curtea Constituţională a luat hotărârea şocantă după ce jocul părea ieri încheiat. Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi liberalii „răzvrătiţi” bătuse palma în privinţa creării unei noi majorităţi parlamentare formate din 53 de deputaţi, iar în zilele următoare urma să fie parafat un nou acord. Unul din deputaţii demişi din PL, Ion Hadârcă, a declarat ieri, după întrevederea cu premierul desemnat Vlad Filat că viitoarea Alianţă de guvernare va avea altă denumire decât Alianţa pentru Integrare Europeană. ”Deocamdată nu s-a decis cum se va numi viitoarea coaliţie. O să mai discutăm despre asta atunci când se va redacta textul final al viitorului acord”, a spus Hadârcă.
Blogherii simt maşinăria demonică a lui Plahotniuc
Blogherii moldoveni critică neatenţia lui Filat şi modul în care acesta s-a umilit în faţa lui Vlad Plahotniuc în ultimele zile ca să obţină voturile democraţilor şi sugerează că finanţatorul PD (Plahotniuc) nu ar fi străin de această răsturnare de situaţie prin intermediul Curţii Constituţionale. „Filat a fost umilit în ultimul hal, iar apoi decapitat”. Este reacţia mai multor blogheri care au reacţionat la decizia de ieri a Curţii Constituţionale. „Cele petrecute în ultimele zile demonstrează încă odată cât de demonică este maşinăria condusă de Plahotniuc şi cât de bine funcţionează aceasta. Filat, în îngâmfarea sa nemărginită, a intrat în capcana întinsă de Plahotniuc. E un model de cum poţi să distrugi în câteva zile un politician de top. Mai întâi îi pleci capul şi îl pui să recunoască public că a greşit, sugerându-i că va primi în schimb voturile lipsă, apoi îi tai capul cu o hotărâre distrugătoare a Curţii”, scriu blogherii. „Comedia anului ar fi dacă marţi Filat va ieşi şi va declara public că faza cu decizia Curţii Constituţionale e opera lui Plahotniuc, după ce luni i-a cântat osanale pe la geamuri”, ironizează blogherii.
PLDM s-au convocat de urgenţă împreună cu Dirk Schuebel
După pronunţarea deciziei de ieri a Curţii Constituţionale, deputaţii şi miniştrii Partidului Liberal Democrat s-au întâlnit la Guvern pentru a discuta despre cele întâmplate. La şedinţă a participat şi şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel. După aproape două ore de discuţii, participanţii au plecat, precizând că vor face marţi declaraţii de presă.
Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, susţine că decizia de luni a Curţii Constituţionale l-a luat prin surprindere. ”E mai mult o decizie politică, decât una juridică. Cred că un jurist cu experienţă ar trebui să vadă altfel lucrurile”, crede Diacov.
Ghimpu jubilează
La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, s-a declarat mulţumit de decizia Curţii Constituţionale. Potrivit lui, preşedintele nu are cum să nu ţină cont de decizia Curţii şi să nu numească în zilele următoare un alt premier interimar, iar ulterior să propună un alt candidat la funcţia de prim-ministru. ”PL e gata să se aşeze la masa de negocieri pentru crearea Alianţei pentru integrare Europeană-3, fără Filat prim-ministru”, a conchis Ghimpu.

sursa: dw.de


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/teatrul-absurdului-in-politica-moldoveneasca-dw/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19