Deşi a fost votată legea care stabileşte că taţii pot beneficia de concediu timp de 14 zile la naşterea copilului, nu a fost elaborat un mecanism de acordare a indemnizaţiei stabilite pentru această perioadă. Actualmente, tatăl poate solicita concediu paternal, însă indemnizaţia îi va fi oferită doar după ce va fi elaborat mecanismul de plată. Precizările în cauză au fost făcute de Diana Doroş, şefă adjunctă de direcţie la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în cadrul unei mese rotunde organizate de Asociaţia Presei Independente, transmite IPN.
Iniţial proiectul prevedea ca indemnizaţia să fie acordată de angajator, dar în final s-a decis să fie acoperită din fondurile de asigurări sociale. Proiectul de regulament care descrie procedura de alocare a indemnizaţiei pentru concediului paternal este la etapa consultărilor, urmând să fie aprobat de executiv.
„Pentru noi, pentru sistem, aceasta este o provocare, deoarece mecanismul iniţial nu a presupus să fie această plată din asigurări. Mai mult ca atât, sunt şi categorii de persoane care nu sunt plătitori la fondul de asigurări sociale, de aceea, probabil, totuşi, o parte din indemnizaţie va fi plătită din bugetul de stat, aşa cum este plata pentru îngrijirea copilului”, a declarat reprezentanta Ministerului Muncii.
Conform legii, concediu paternal de 14 zile se acordă taţilor, indiferent dacă sunt sau nu căsătoriţi, în primele 56 de zile de la naşterea copilului.
Rusia și Ucraina au ajuns la un „acord de principiu” privind o întâlnire între Volodimir…
Pe pagina web a Primăriei Orhei a fost publicat un anunț privind organizarea consultărilor publice…
Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în intervalul 26 – 27 iulie 2025, în nordul…
Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova a aprobat, în ședința din 24 iulie 2025, proiectul…
În cadrul vizitei sale de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de…