Categories: EconomicSocialȘtiri

Tarifele majorate sunt argumentate economic, dar nedrepte faţă de consumatori, opinie

Tarifele mai mari la gazele naturale şi energia electrică au argumentare economică, ţinând cont de devalorizarea monedei naţionale, însă sunt nedrepte faţă de locuitorii ţării, care vor trebui să cheltuiască mai mult pentru consum în condiţiile unor salarii şi pensii şi aşa mici. Opinia a fost exprimată de expertul economic Tatiana Lariuşin, care, solicitată de IPN, a menţionat că aceste majorări sunt cu atât mai grave cu cât în ultima perioadă patru cincimi din populaţia ţării a devenit mai săracă.

Expertul a menţionat că oamenii săraci şi până acum cu greu făceau faţă cheltuielilor pentru întreţinere, iar acum vor trebui să caute noi venituri pentru a le putea acoperi. Tatiana Lariuşin crede că majorările nu trebuiau făcute fără a consulta Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi autorităţile publice locale. De asemenea, expertul mai spune că aceste majorări vor face ca datoriile populaţiei pentru plăţile la serviciile comunale să crească.

La sfârşitul săptămânii trecute, după o zi şi o bucată de noapte de discuţii, Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifului pentru energia electrică furnizată consumatorilor în medie cu 30%. Un alt expert economic, Corina Gaibu, a menţionat pentru IPN că şi cheltuielile oamenilor se vor majora tot cu atât, iar dacă până acum o familie plătea pentru energie 300 de lei lunar, după majorarea tarifelor va achita în jur de 400 de lei. Corina Gaibu spune că cel mai grav este că, odată cu majorarea tarifelor la gaze şi energia electrică, vor urma şi alte scumpiri în lanţ, iar povara pe umerii consumatorilor va fi şi mai grea.

Pentru a economisi energia electrică, oamenii sunt îndemnaţi să o folosească eficient, şi anume să scoată din priză echipamente electronice când nu au nevoie de ele, pentru că acestea folosesc între 10% şi 60% energie chiar şi atunci când sunt în stand-by. În locuinţă pot fi instalate becuri economice sau cu LED. S-a constat că 15% din factura la energia electrică reprezintă consumul realizat de iluminarea cu becuri clasice. O atenţie deosebită trebuie acordată şi la procurarea aparatelor electrice şi electrocasnice, fiind preferate cele cu un consum redus de energie.

RadioOrhei

Recent Posts

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o zi ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

7 zile ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

o săptămână ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

o săptămână ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

o săptămână ago