Categories: EconomicSocialȘtiri

TARIFELE la gaze: Înainte să CREASCĂ, puteau fi MICŞORATE

În curând,  facturile la gaz ar putea fi micşorate. Asta în cazul în care consumatorii finali vor fi scutiţi de taxa pentru tranzit, care se regăseşte în tarif. Guvernul a avizat ieri un proiect de lege în acest sens, elaborat de deputatul liberal-democrat Ştefan Creangă. Prin acest document a fost anulat amendamentul fostului deputat PLDM Simion Furdui. Prin acest amendamentul, propus în iulie 2014, pe umerii consumatorilor  au fost puse şi cheltuielile pentru tranzitarea gazelor naturale.

Potrivit fostului director ANRE, Victor Parlicov, citat de deschide.md, există  avantaje şi dezavantaje ale anulării amendamentului respectiv, care a permis majorarea tarifelor la gazele naturale. Totodată, el adresează guvernării un set de întrebări care lasă de înţeles că de fapt anularea respectivă ar fi trebuit să aibă loc până la majorările decise în august de ANRE, însă nu s-a dorit acest lucru.

Potrivit lui Parlicov, partea bună care vine după anularea controversatului amendament este că Moldova va re-intra în normalitate în raport cu Directivele UE!, că tarifele la gazele naturale vor fi revizuite și chiar dacă vor crește, această creștere va fi mult mai modestă comparativ cu cea care a fost aprobată în iulie. Un alt plus pentru guvernare este faptul că anularea lui reprezintă practic singurul pas real pentru îmbunătățirea situației și recăpătarea încrederii societății. Deasemenea, Victor Parlicov crede că protestele din PMAN (în special cel din 3 mai, dar și cele din septembrie) au avut o contribuție importantă la punerea acestui subiect pe agenda politicienilor și rezolvarea probleme. În acest fel, reapare legătura între societate și clasa politică pentru că politicienii încep să reacționeze la semnalele societății.

Partea negativă e că în această formulă, efectele „Amendamentului lui Furdui” asupra tarifelor se vor menține pe perioada valabilității acestuia. Victor Parlicov reaminteşte că nimeni, nici un deputat, din nicio guvernare, nici din opoziţie, nu a contestat acest amendament la Curtea Constituțională, deși temeiul legal invocat de deputatul Furdui la propunerea amendamentului (un acord din cadrul CSI) contravine expres scopului de modificare a Legii – cel de ajustare la Directivele Europene.

În continuare Victor Parlicov se întreabă: dacă inițiativa legislativă a deputatului Ștefan Creangă este datată cu 05 mai 2015, de ce anularea acestui amendament nu a fost votată de Parlament până la sfârştul sesiunii de primăvară, astfel încât să fie evitate majorările decise ulterior de ANRE?

Potrivit lui, argumentul precum că Guvernul nu a reușit să dea aviz la inițiativă este invalid, întrucît avizul Guvernului în acest caz nu este obligatoriu. Mai mult decât atât, Guvernul a dat aviz negativ „amendamentului lui Furdui” atunci cînd a fost propus.

Se mai întreabă Parlicov, cine totuși ne guvernează: deputații prin inițiative legislative, sau beneficiarii prin deputați?Un mic detaliu de context: din 2008 pînă în prezent componența nominală a corpului de deputați s-a schimbat cel puțin de 3 ori (2009, 2010, 2014), dar șefii unor întreprinderi cu capital de stat – niciodată…„.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago