Președintele Nicolae Timofti și deputata comunistă Elena Bondarenco, fostă primăriţă la Soroca, au declarat recent că au fost supuși unor presiuni pentru a susține guvernul democratului Pavel Filip. Președintele Timofti vorbea de presiuni asupra sa și a familiei sale, iar doamna Bondarenco despre propuneri de avantaje pentru a vota în favoarea noului cabinet. La fel, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon declara și postului nostru de radio că actuala coaliţie care a votat guvernul Pavel Filip ar fi fost obținută, cităm „prin șantaj şi corupţie”. În aceste condiții, Radio Europa Libera a vrut sa afle dacă procuratura se autosesizează, daca aceste declarații publice sunt urmate de vreo investigație, atâta timp cât ele au fost făcute de importante persoane din stat și au fost făcute în public.
Solicitată de Europa Liberă, Angela Starinschi, ofițer de presă al Centrului Național Anticorupție a precizat că instituția examinează informația apărută în presă, urmând ca persoanele care au făcut declarații despre șantajul și mituirea unor deputați să fie citate pentru audieri la CNA:
„Aceste persoane urmează să fie audiate, iar după ce vor fi audiate se va lua o decizie dacă se pornește o urmărire penală sau nu. Ele vor fi audiate prin preîntâmpinarea lor de răspundere penală pentru declarații false.”
Suspiciunile de mituire a deputaților au apărut în contextul negocierilor pentru formarea guvernului, odată cu plecarea celor 14 deputați comuniști din rândurile partidului și adeziunea lor la o platformă social-democrată alături de Partidul Democrat. Despre această mișcare a foștilor colegi, deputata PCRM, Elena Bondarenco spunea între altele că „fiecăruia i s-a propus ceva individual: unora funcții sau bani, altora – închiderea sau deschiderea unor dosare penale”. Și liderul PCRM declara atunci că cel mai probabil deputații ar fi fost cumpărați, evitând să spună însă pe cine suspectează.
Acuzații de corupere au fost formulate și în cazul liberal-democraților, care au decis să se alăture noii majorități. Deputata liberal democrată, Maria Ciobanu scria că ,,totul se vinde și se cumpără”. La scurt și fostul premier Valeriu Streleț a spus că „deputaţii liberal-democraţi care au semnat în susținerea candidaturii lui Pavel Filip au fost cumpăraţi şi şantajaţi”.
Recent, fostul purtător de cuvânt al președintelui Timofti, Vlad Țurcanu a spus că acestuia ,,i s-a impus o candidatură.”
În acest caz, spune ofițerul de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, nu există nici o sesizare din partea președinției, lucru care ar permite demararea unei investigații.
Unicul demers parvenit de la președinție vizează examinarea legalității acțiunilor lui Renato Usatâi, liderul fracțiunii Partidul Nostru, după un protest la reședința de stat de la Condrița.
Experta Mariana Kalughin, căreia i-am solicitat o opinie despre autosesizarea CNA, spune că de cele mai dese ori, investigațiile care au în prim-plan deputați se împotmolesc în așteptarea unei finalități:
„Atunci când în anumite dosare sunt vizați deputații, atunci probabilitatea ca acest dosar este dus până la capăt și probabilitatea că anumite persoane vor fi atrase la răspundere este mult mai mică decât în cazul altor categorii de demnitari. Până la urmă, faptul că nu se reușește să se treacă la corupție mare, după mine vorbește despre acea influență pe care o au politicienii și înalții demnitari asupra organelor de drept.”
Asemenea dosare, este de părere Mariana Kalughin confirmă existența corupției politice și reduc la zero nivel de încredere pe care îl au cetățenii în instituțiile de drept:
„Organele de drept practic sunt decredibilizate, dar și politicienii au o reputație de departe a fi una ireproșabilă. Tocmai astfel de ezitări în a începe urmăriri penale atunci când acestea vizează persoane înalte, nume răsunătoare, tocmai astfel de ezitări și mai mult alimentează acele suspiciuni pe care le avem, că totul nu este foarte bine sau foarte corect.”
De altfel, experta amintește că în Republica Moldova există deja un dosar trimis în judecată, sub acuzația de încercare de corupere a deputaților, doar că deocamdată procesul trenează, fără a fi clar încotro se mișcă ancheta.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…