Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, spune că nu cunoaște în practica internațională exemple când președintele țării poate fi suspendat pe o perioadă de câteva minute, ca decretul pentru desemnarea unor demnitari sau promulgarea unor legi să aparțină altei persoane. În cazul Republicii Moldova – președintelui Parlamentului. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, deputatul liberal democrat a declarat că i se pare că în acest caz este un joc dublu – „un joc care e făcut între președintele Dodon și domnul Plahotniuc cu întreg Partidul Democrat”.
„Unul zice că „eu nu vreau”, iar acesta zice că „dacă tu nu vrei, noi o să demonstrăm că putem fără tine”. Deci, unul vrea să pară că este față de cetățeni corect, celălalt vrea să-i demonstreze totuși că „noi ceea ce facem, o facem pentru cetățeni”. Este un joc dublu care până la sfârșit nu aduce nicidecum plusvaloare Republicii Moldova”, a notat Tudor Deliu.
În opinia sa, Igor Dodon va duce mandatul până la sfârșit, deoarece procedura de demitere a președintelui țării este foarte complicată. Potrivit lui, demiterea se face prin referendum și în opinia liberal-democratului nu se va recurge la aceasta, pentru că în urma referendumului Igor Dodon nu va fi demis. „Dar dacă ei vor proceda în așa fel, eu cred că-i vor ridica și mai mult ratingul lui Dodon, de aceea nu cred ca ei să meargă spre suspendare și, inclusiv în 30 de zile, așa cum prevede legea, organizarea unui referendum pentru demitere. E un joc! Unul ne sperie cu Moscova, celălalt vrea să pară bun și să-și lustruiască imaginea în Europa, dar cetățeanul nu are de câștigat în această situație”, a opinat parlamentarul.
În altă ordine de idei, Tudor Deliu a menţionat că pentru moment nu avansează discuțiile cu cele două partide extraparlamentare – Partidul Acțiune şi Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr privind crearea unei alianțe electorale, în vederea alegerilor generale din 2018. Potrivit lui, negocierile continuă, dar un acord nu există. Mai mult, el a avertizat că partidele pro-europene, parlamentare și extraparlamentare riscă un eșec electoral dacă „din ambiție” refuză să se unească în vederea alegerilor.
Anul 2018 este an electoral, spune deputatul, și activitatea parlamentară va fi paralizată, într-un fel, deoarece mulți se vor strădui să folosească tribuna Parlamentului ca o tribună electorală. Liberal-democratul își dorește ca anul 2018 să aducă schimbări. Republica Moldova să devină o țară democratică în sensul deplin al cuvântului, însă parlamentarul nu crede că acest lucru se va întâmpla, deoarece ultimele evenimente demonstrează că și partidele proeuropene, fie parlamentare, fie extraparlamentare, nu au ajuns încă la un numitor comun pentru a forma o coaliție pentru a încerca să câștige alegerile viitoare.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…