Fosta ministră a Educației, Maia Sandu și inițiatoarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) se arată nedumerită de faptul că pe site-ul Ministerului Justiției a apărut un document unde este solicitat ca membrii partidelor politice să indice și locul de muncă.
Într-o postare pe o rețea de socializare Maia Sandu, califică cerința drept o ”surpriză” și amintește că cerință vine după ce au fost deja colectate mii de semnături și în condițiile în care Legea din 2007 privind partidele politice spune că pentru înregistrarea unui partid politic, la Ministerul Justiţiei, se depune lista membrilor partidului care cuprinde: numele, prenumele, data naşterii, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate şi semnătura membrului.
Pe de altă parte, viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu într-o postare pe aceeași rețea de socializare a scris că șefa direcției de profil din cadrul ministerului a confirmat faptul plasării unei asemenea cerințe pe site-ul ministerului, dar că aceasta se datorează unei erori tehnice și că i-a solicitat să o corecteze urgent.
Potrivit articolului 8 din Legea privind privind partidele politice
(1) Pentru înregistrarea partidului politic, la Ministerul Justiţiei se depun următoarele documente:
a) cererea de înregistrare;
b) statutul partidului;
c) programul partidului;
d) actul de constituire însoţit de lista membrilor partidului politic, al căror număr nu poate fi mai mic de patru mii, actele de constituire ale organizaţiilor teritoriale ale partidului, lista delegaţilor participanţi la congresul de constituire. La momentul constituirii partidului, membrii acestuia trebuie să fie domiciliaţi în cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puţin de 120 de membri în fiecare din unităţile administrativ-teritoriale menţionate. Lista membrilor partidului, întocmită în baza cererilor de aderare la partid, va cuprinde: numele, prenumele, data naşterii, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate şi semnătura membrului;