Select your Top Menu from wp menus

SURPRIZĂ la şedinţa CR: Unul din cei 3 vice-preşedinţi nu a fost DEMIS

Raionul Orhei a rămas fără doi vice-preşedinţi, în timp ce al treilea s-a menţinut în funcţie. Decizia a fost luată în seara zilei de astăzi, în cadrul şedinţei C.R.Orhei.

Abia constituită, proaspăta majoritate a aleşilor raionali din PLDM şi PD, în număr de 20 de consilieri, au votat pentru demiterea lui Andrei Globa (PSD) şi Valerian Scutelnic (PCRM). Dar asta, în baza cererii de eliberare din funcţie a tuturor celor 3 vice-presedinti, care a fost înaintată cu o vreme în urmă de către un grup de 14 consilieri din PD, PL şi PSRM. În timpul dezbaterilor, liderul fracţiunii PD, Vladislav Şevcenco, şi-a exprimat respectul pentru demnitarii respectivi, menţionând totodată că decizia privind demiterile   este una politică şi decurge din crearea  Coaliţiei ProEuropene de către consilierii PLDM şi PD.
Surprinzător, Sergiu Muravschi, care a candidat în alegerile locale din 2011 pe lista PD, şi -a păstrat postul din care, la fel,  urma să fie demis. După ce s-a anunţat că 5 consilieri şi-au retras semnăturile de pe pe demersul privind demiterea lui Muravschi, numărul iniţiatorilor demiterii acestui vice-preşedinte a scăzut sub limita legală pentru procedura respectivă,  majoritatea consilierilor PD au votat pentru excluderea de pe ordinea de zi a a chestiunii privind demiterea lui Muravschi.
Mişcarea  PD a fost cu atât mai surprinzătoare, cu cât cu aproximativ un an în urmă, aceeaşi fracţiune a votat pentru reducerea funcţiei  lui Sergiu Muravschi, decizia în cauză fiin  însă anulaţă ulterior de instanţa de judecată.
Şi 3 consilieri socialişti au declarat că şi-au retras semnăturile de pe cererea care îl viza pe Andrei Globa. Însă Globa nu şi-a putut salva funcţia datorită acestui gest. Socialiştii şi-au explicat  schimbarea poziţiei  prin faptul că anterior au avut o înţelegere de a crea o alianţă cu PD, înţelegere care nu  a fost însă realizată.
Cu îndemnul de a-l menţine în funcţie pe Andrei Globa a venit şi colegul său de partid, conslierul Mihail Tihon. Acesta a amintit că în 2011, după alegerile locale, consilierii PLDM s-au folosit de voturile social-democraţilor pentru a alege întreaga conducere a raionului. Tihon a mai spus că reprobabila este şi demiterea făcută în timp ce  Globa se află la spital, unde a fost transportat în amiaza zilei de astăzi, direct din sala de şedinţe. Consilierul a regretat şi faptul că liderii celor două partide care s-au coalizat astăzi la Orhei, Vlad Filat şi Marian Lupu, nu au găsit limbaj comun cu 2 ani în  urma. Potrivit lui Tihon, din acest motiv au existat animozităţi şi în C.R.Orhei.