Select your Top Menu from wp menus

Suma colosală pe care a cheltuit-o Rusia în masivul atac asupra Ucrainei

Rusia a lansat luni dimineață asupra Ucrainei 84 de rachete de croazieră și 24 de drone, al căror cost total mediu este cuprins între 400 și 700 de milioane de dolari, arată o analiză făcută de Forbes.
Trupele ucrainene au doborât mai mult de jumătate dintre rachetele lansate de Rusia, respectiv 43 de proiectile, dar și 13 drone.

În urma bombardamentelor masive de luni dimineață din întreaga țara, 14 persoane au fost ucise și 97 au fost rănite, potrivit celui mai recent bilanț.

Forbes estimează costul rachetelor lansate de Rusia, deoarece numărul exact de rachete de fiecare tip este încă necunoscut.

Potrivit informațiilor deținute de publicația economică, au fost lansate rachete de tipul X-101, X-555, Kalibr, Iskander, S-300 și Tornado-S.

În estimarea făcută de Forbes, jurnaliștii au presupus că majoritatea rachetelor care au lovit Ucraina luni dimineață au fost scumpe și de înaltă precizie X-101 și cu rază de acțiune tactică S-300 și Tornado-S, iar restul au avut ca scop supraîncărcarea apărării aeriene.

Cât valoarează fiecare tip de rachetă:

  • racheta X-101 – 13 milioane de dolari
  • racheta Kalibr – 6,5 milioane de dolari
  • racheta Iskander – 3 milioane de dolari
  • racheta Oniks – 1,25 milioane de dolari
  • racheta X-22 – 1 milion de dolari
  • racheta Tochka-U – 0,3 milioane de dolari

Rusia a mai atacat masiv Ucraina în luna iunie

Costul total al tuturor dronelor lansate luni se ridică la câteva milioane de dolari. Astfel, Rusia a lovit Ucraina luni dimineața cu rachete și drone al căror cost total mediu este cuprins între 400 și 700 de milioane de dolari.

Rusia a mai atacat în forță capitala și alte orașe din Ucraina în luna iunie, când a lansat între 60 și 80 de rachete cu rază lungă de acțiune, cu un cost total între 150 și 220 de milioane de dolari, estima Forbes la acea vreme.

Costul rachetelor lansate la acel moment numai la Kiev a fost de 50-60 de milioane de dolari.

sursa: hotnews.ro