SUA oferă Moldovei 50 de milioane de dolari pentru a cumpăra curent

Un comunicat al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID) arată că aproximativ 50 de milioane de dolari ar putea fi oferiți Chișinăului pentru rambursarea achizițiilor de energie electrică și „reducerea dependenței [energetice] față de Rusia.”

Agenția americană precizează că va fi modificat Acordul privind Obiectivul de Dezvoltare (DOAG)* în vederea posibilității utilizării a 30 de milioane de dolari pentru rambursarea achizițiilor de energie electrică.

Amendamentul va debloca și 19,5 milioane de dolari în calitate de asistență pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, precizează comunicatul USAID Moldova.

Malul drept al Republicii Moldova se confruntă cu un deficit accentuat de energie electrică, după ce autoritățile de la Tiraspol au anunțat că Centrala de Cuciurgan, controlată de compania rusă de stat RAO ES, nu va mai livra curent. Până la asta, centrala asigura până la 70% din necesitățile malului drept. În luna octombrie, întreprinderea de stat Energocom a cumpărat curent de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 62,5 dolari MW/h.

Unii experți de la Chișinău consideră că decizia Tiraspolului a fost sugerată de autoritățile ruse.

De cealaltă parte, administrația separatistă de la Tiraspol acuză Chișinăul de nerespectarea acordului cu concernul rus Gazprom prin reducerea cantităților de gaze livrate în stânga Nistrului.

Vicepremierul responsabil de Infrastructură, Andrei Spînu, a scris în seara zilei de luni că, la 1 noiembrie, Energocom a achiziționat de pe OPCOM, bursa de electricitate din România, pentru ziua de 2 noiembrie o cantitate de 7802 MW/h de energie, deficitul fiind de aproape 1700 MW/h. Anterior, Spînu a menționat că prețurile de achiziție a curentului de pe bursa românească OPCOM sunt de circa 132 euro/MWh.

*Acordul privind Obiectivul de Dezvoltare este un tratat interguvernamental dintre guvernul moldovean și guvernul american pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană. Documentul a fost semnat la 28 septembrie 2016, iar în baza amendamentelor sunt alocate resurse financiare nerambursabile.

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago