SUA ancheteaza cazul „miliardului furat” din Republica Moldova – Wall Street Journal

Statele Unite efectueaza o ancheta de coruptie cu privire la furtul „miliardului de dolari” din banci din Republica Moldova, declara un fost oficial guvernamental moldovean si un parlamentar american, relateaza The Wall Street Journal (WSJ), citat de News.ro.

Aceste informatii apar in contextul in care, la sfarsitul lunii septembri,e un membru al Camerei Reprezentantilor din SUA, Randy Weber, a adus in atentia Congresului american situatia in care se afla Republica Moldova, introducand si o rezolutie prin care se cere crearea unei liste de interdictii de tipul listei Magnitsky pentru Vladimir Plahotniuc si altii implicati in Afacerea „Miliardul Furat”.

Mihail Gofman, un fost adjunct al sefului unitatii moldovene de lupta impotriva spalarii banilor, a declarat pentru WSJ, cu ajutorul unui translator, ca s-a intalnit cu anchetatori guvernamentali americani din cadrul Biroului Federal de Investigatii (FBI) si Departamentului Securitatii Interne, carora le-a raspuns la intrebari cu privire la „disparitia”, in 2014, a sumei de aproximativ un miliard de dolari din banci moldovene.

Reprezentanti ai FBI si Departamentului pentru Securitate Interna nu au confirmat si nici nu au informat existenta unei anchete in acest sens.

Republica Moldova, una dintre cele mai sarace tari din Europa, a fost socata de furtul acestei sume, care reprezinta aproximativ o optime din PIB-ul tarii, si de un plan de salvare, ulterior, al Bancii centrale.

Vlad Filat, un fost premier, a fost condamnat in iunie la noua ani de inchisoare pentru coruptie in legatura cu acest furt.

Gofman a declarat ca furtul a implicat tranzactii constand intr-o cascada de imprumuturi fictive, in baza unor garantii fictive, care nu au fost platite vreodata. Documente care constituie probe ale furtului au fost incarcate intr-o furgoneta, duse intr-o zona rurala si incendiate, a declarat el.

Potrivit unui raport intocmit de firma Kroll pentru Banca centrala moldoveana, in aprilie 2015, Ilan Shor, un om de afaceri in varsta de 29 de ani, si asociati ai sai „au jucat un rol esential” in coordonarea activitatilor cu privire la furt.

Gofman a declarat, prin intermediul translatorului, ca in furt au fost implicati oficiali guvernamentali de rang inalt. „Toata lumea era implicata”, a spus el.

El a precizat ca a fost dat afara din Guvern in 2014, inainte sa aiba loc furtul. El a furnizat autoritatilor americane documente despre furt, in romana si alte limbi, a spus el. Agentiile americane lucreaza la traducerea lor, a adaugat Gofman.

Un purtator de cuvant al Departamentului american al Justitiei nu a confirmat si nici nu a infirmat exustenta vreunei anchete cu privire la „furtul mileniului” din Republica Moldova.

sursa: hotnews.ro

RadioOrhei

Recent Posts

În ultimii 10 ani, populația raionului Orhei a scăzut cu peste 21 mii de oameni

De la 95,2 mii la 73,6 mii a scăzut populația cu reședința stabilă a raionului…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție la caniculă. În primele zile de iulie s-au produs peste 50 de incendii

Conform datelor Serviciului de Hidrometeorologic de Stat, atât săptămâna precedentă cât și curentă, din cauza…

3 zile ago

Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului

În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului. Aceasta este prilejuită comemorării celui…

4 zile ago

Și în preajma alegerilor din toamna curentă, numărul alegătorilor din raionul Orhei îl depășește pe cel al populației cu reședința obișnuită

Numărul alegătorilor din raionul Orhei în continuare îl depășește pe cel al populației cu reședința…

7 zile ago

O aleasă a PAS nu mai vrea să fie consilieră la Ciocîlteni, Orhei

O consilieră aleasă pe lisa PAS în consiliul comuncal Ciocîlteni, a renunțat la mandatul său.Comisia…

o săptămână ago