Oficiul Grupului Băncii Mondiale din Moldova a prezentat astăzi „Studiul privind comerțul în Moldova” ce evaluează performanța comerțului extern al Republicii Moldova și oferă recomandări de politici pentru a stimula exporturile.
Fiind o economie mică și deschisă, crearea locurilor de muncă în Moldova depinde de comerț. Economia a devenit mai deschisă în ultimii 20 de ani, iar valoarea comerțului a crescut de patru ori. Totuși, Moldova nu a putut să beneficieze pe deplin de oportunitățile aferente comerțului extern.
Managerul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Dl. Alexander Kremer, a subliniat: „Acest studiu arată, de fapt, cum perspectivele de export ale Moldovei depind de reformele din interiorul Republicii Moldova. Stoparea complicațiilor de la frontieră și reducerea birocrației sunt mult mai importante pentru exporturile moldovenești, decât acordurile internaționale privind comerțul.”
Studiu prezintă constatările sale în patru domenii. Primul domeniu se concentrează pe competitivitatea comercială a Moldovei, analizând patru dimensiuni ale competitivității – creșterea, diversificarea, îmbunătățirea calității și supraviețuirea. De asemenea, acesta identifică și analizează constrângerile de dezvoltare cum ar fi rolul serviciilor de bază, accesul la finanțe, mediul de afaceri și calitatea instituțională. Al doilea domeniu examinează opțiunile diferite ale politicii comerciale a Republicii Moldova. Acesta examinează impactul scenariilor alternative ale politicii comerciale asupra creșterii PIB, comerțului și inechității, pe când domeniul al treilea examinează provocările din sectorul agricol în Moldova, iar cel de al patrulea evaluează impactul zonelor economice libere asupra comerțului moldovenesc. Constatările principale și recomandările „Studiului privind comerțul în Moldova” includ:
––––––––––––––––––––––––
Din anul 1992 când Moldova s-a alăturat Băncii Mondiale, mai mult de 1 miliard de dolari SUA a fost alocat pentru aproximativ 60 de proiecte în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active cu angajamente totale în valoare de 335,5 milioane dolari SUA. Domeniile de susținere includ reforma de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educație, asistență socială, e-guvernare, sistemul medical, agricultură, drumuri locale, mediu și altele.
Corporația Financiară Internațională (IFC) a investit în Moldova un portofoliu de 60,2 milioane dolari SUA (57,2 milioane dolari SUA sunt scadente). Portofoliul este compus din 83% împrumuturi și 17% capital propriu și cvasi-capital propriu. Agenția multinațională de garantare a investițiilor a oferit garanții în valoare totală de 95 milioane. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.
sursa: worldbank.org
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…
Primăria satului Brăviceni a fost acționată în instanța de judecată de SRL ”Magda” pentru o…