Select your Top Menu from wp menus

STUDIU: Liderii Republicii Moldova nu îmbrățișează cu adevărat valorile „europene”

Liderii Republicii Moldova nu îmbrățișează cu adevărat valorile „europene” În ciuda loialitatăţii lor pretinse pentru Europa. Politicul , sistemul judiciar, și mass-media din Republica Moldova sunt monopolizate de un mic grup de indivizi care folosesc puterea politică pentru a promova propriile interese. Această ambiguitate este doar unul dintre motivele pentru care ideea de integrare în UE a devenit tot mai puțin populară. Moldovenii așteaptă un angajament imediat și vizibil pentru Europa, dar în schimb ei văd că aceiași oameni sunt încă la conducere și încă acționează în propriul lor interes.
Concluzia se conţine într-un articol publicat de ForeignPolicy care reprezintă un compendiu dintr-un studiu de caz realizat de Legatum Institute şi Institute of Modern Russia, cu genericul „Moldova:Liderul în cădere al Parteneriatului Estic .”

Potrivit articolului sondajele de opinie publică din Republica Moldova indică că sistemul judiciar este cea mai coruptă instituție din țară. Acesta a fost în curs de reformă timp de trei ani. Guvernul a majorat salariile judecătorilor pentru a descuraja luarea de mită, iar parlamentul a adoptat o legislație care să limiteze imunitatea judiciară de la acuzații de corupție. Cu toate acestea, nu există nici o îmbunătățire evidentă. Instanțele, inclusiv Curtea Constituțională, funcționează pe baza de „justiție de telefon.” Judecătorii sunt numiți pe criterii politice, astfel încât persoanele cu relații pot afecta hotărârile judecătorești în favoarea lor, pur și simplu prin a face câteva apeluri către oamenii potriviți.

Mass-media din Republica Moldova este controlată de politicieni locali, care se folosesc pentru a lupta împotriva concurenților de afaceri, deteriora reputația politice, și de a promova agende personale. În acest an, Freedom Index World Press clasat Republica Moldova 56 din 180 de țări, cel mai bun rezultat dintre toate statele post-sovietice din afara UE. Cu toate acestea, mass-media libere încă au prea puțin de nici o influență asupra procesului politic. În cazul în care un articol de investigație expune încălcări ale legii sau mașinațiuni financiare, organele de drept rareori iau măsuri in acest sens . Mai mult decât atât, Rusia a devenit extrem de activ în mass-media din Republica Moldova. Rețele Pro-Kremlin de televiziune arată cât de prost moldovenii trăiesc din cauza necesităţii de a corespunde cerințelor de integrare în UE, și pe de altă parte cât de bine supravieţuieşte Transnistria.

Corupția endemică împiedică dezvoltarea instituțiilor publice. Euro-scepticismul este în creștere, ca urmare a conducerii de proastă calitate de care este responsabilă coaliţia de de guvernământ.

Drept soluţie pentru îndreptarea situaţiei este indicată o transparență totală. Rapoarte publice cu privire la fondurile primite și cheltuite ar trebui să fie o normă . Privatizarea activelor de stat rămase ar trebui să fie făcută în ochii publicului. Lupta împotriva corupției în instituțiile guvernamentale, ministere și agenții trebuie să devină fără compromisuri. Zero toleranță de corupție trebuie să fie cultivată în public. De asemenea. ţara are nevoie de jurnaliști puternici, independenţi, care au un singur scop: de a oferi o relatare obiectivă și riguroasă privind evenimentele din actualitate . Numai mass-media independente pot educa populația și îndeplini datoria lor ca „a patra putere”.

UE și Statele Unite ar trebui să facă mai multe presiuni asupra liderilor coalitiei pro-occidentale din Moldova și să folosească influența lor pentru a-i convinge să urmeze spiritul acordurilor UE nu doar formaş . Membrii coaliției de guvernare trebuie să se oprească, din promovarea intereselor personale și să se concentreze pe reformarea țării și revenirea la calea de dezvoltare democratică. În cele din urmă, capacitatea coaliției să-și onoreze promisiunea de integrare europeană pe deplin și benefic va depinde de angajamentul pe termen lung adeziunii la standardele europene de guvernare.

sursa: National.MD


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/studiu-liderii-republicii-moldova-nu-imbratiseaza-cu-adevarat-valorile-europene/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19