Categories: SocialȘtiri

Studiu IPP: Încrederea populaţiei în poliţie a scăzut

Nivelul de încredere a populaţiei în poliţie a scăzut de la 42,4 % în luna decembrie a anului 2013 până la 30 % în luna noiembrie a anului 2015. Totodată, instituţia poliţiei se situează pe locul cinci la capitolul încredere, fiind depăşită de biserică, mass-media, primărie şi armată. Constatările au fost făcute în cadrul cercetării:„Activitatea poliţienească în Republica Moldova. Percepţii interne şi externe”, realizate de către Institutul de Politici Publice. Pentru cercetare au fost efectuate sondaje de opinie publică la nivel naţional, cu excepţia raioanelor de est, sondaje în rândurile angajaţilor MAI, precum şi la ieşirea din punctele de trecere a frontierei.

Sondajul în rândurile cetăţenilor a stabilit că nivelul de încredere în subdiviziunile poliţiei este mult mai mare decât în poliţie în general. Astfel, circa 75% la sută din respondenţi au declarat că au încredere sau foarte multă încredere în pompierii şi salvatorii. Poliţiştii de sector se bucură de încrederea a circa 49% dintre cetăţeni, în timp ce în poliţiştii de frontieră au încredere circa 44% dintre respondenţi. Potrivit autorilor studiului, acest nivel de încredere se datorează faptului că cetăţenii cunosc mai bine activitatea subdiviziunilor respective.

Cercetarea mai arată că, în opinia cetăţenilor, nivelul de percepţie a corupţiei în poliţie a crescut cu circa 11%, comparativ cu anul 2013. Astfel, circa 74 % dintre respondenţi consideră că poliţia este coruptă sau foarte coruptă. Datele cercetării sociologice arată că cele mai corupte subdiviziuni ale poliţiei sunt considerate poliţia de frontieră, poliţia de patrulare şi poliţia criminală. Totodată, întrebaţi unde ar dori să se angajeze, cei mai mulţi cetăţeni au răspuns că ar dori să muncească în rândurile poliţiei de frontieră. Respondenţii consideră că cele mai puţin corupte subdiviziuni ale MAI sunt: pompierii/salvatorii, carabinierii şi poliţia de sector.

Autorii cercetării spun că percepţiile publicului despre poliţie şi practicile comportamentale ale acesteia în raport cu publicul sunt destul de negative. Aproape jumătate dintre respondenţi nu au fost de acord sau deloc nu au fost de acord cu afirmaţia că „poliţia se străduieşte să răspundă nevoilor oamenilor şi le explică acestora acţiunile şi deciziile lor”. Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi nu au fost de acord sau deloc de acord cu faptul că „poliţia tratează toţi oamenii cu respect”. În timp ce în medie 48 % dintre poliţişti, respondenţi ai sondajului intern, consideră că cetăţenii sunt satisfăcuţi sau foarte satisfăcuţi de activitatea poliţiei.

Cercetarea a fost realizată în perioada 1 octombrie-10 decembrie 2015, iar colectarea datelor a fost realizată prin metode cantitative şi calitative. Sondajul de opinie publică  a fost efectuat pe un eşantion de 1109 respondenţi, cetăţeni ai Republicii Moldova care au depăşit vârsta de 18 ani. Sondajul de opinie intern din cadrul poliţiei a fost efectuat pe un eşantion de 555 de respondenţi, angajaţi ai MAI, sondajul la ieşire din punctele de trecere a frontierei a inclus 306 respondenţi.

RadioOrhei

Recent Posts

Salvatorii din Orhei au intervenit pentru descarcerarea unui bărbat în urma unui accident rutier

Salvatorii IGSU au fost solicitați să intervină la deblocarea unui bărbat, care a rămas prins…

2 ore ago

O cometă strălucitoare va putea fi observată pe cer în luna octombrie

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) va putea fi observată în emisfera nordică, la începutul lunii octombrie.…

o zi ago

Administratorul Radio Orhei FM spune că a moderat gratuit adunarea acoliților lui Putin de la Moscova

Adunarea membrilor blocului ”Pobeda” care a fost organizată în luna aprilie la Moscova, a fost…

2 zile ago

Raportul de monitorizare al Promo-Lex menționează un caz de utilizare a resurselor administrative la Orhei în contextul alegerilor din 20 octombrie

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional a lansat astăzi…

5 zile ago

Pentru campania „Europa pentru tine”, Guvernul a cheltuit peste 9,4 milioane de lei

Guvernul a cheltuit pentru campania „Europa pentru tine” , peste 9,4 milioane de lei. Aceste…

5 zile ago

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

6 zile ago