Select your Top Menu from wp menus

Studiu: Femeile din Moldova sînt afectate de corupție mai mult decît bărbații

Avansarea pe plan profesional a femeilor din Republica Moldova depinde de afilierea politică, relațiile de rudenie ale acestora cu superiorii.

Concluzia se conține într-un studiu sociologic realizat de Institutul de Politici Publice în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, notează NOI.md.

Datele studiului arată că femeile identifică într-o măsură mai mare existența manifestărilor de corupție atît în sectorul administrației publice, cît și în cadrul instituțiilor în care activează. De aici, autorii studiului constată că femeile sînt afectate într-o măsură mai mare de fenomenul corupției, comparativ cu bărbații. Astfel, femeile implicate în cercetare au fost de aproape două ori mai mult afectate de acest fenomen, comparativ cu bărbații (17,2% versus 10%).

O altă concluzie desprinsă din studiu ține de faptul că angajarea și promovarea femeilor în domeniul administrației publice sînt marcate de mentalitatea paternalistă a societății.

Studiul mai relevă că cele mai frecvent întîlnite forme de manifestare a corupției în sectorul public conform percepţiilor respondenţilor sînt: protecționismul, nepotismul și favoritismul (94,4%), abuzul de putere (90,7%) și mita (87,4%). De asemenea, conform percepţiilor respondenţilor, alte forme de corupție atestate sînt traficul de influență (85,4%), extorcarea de fonduri (81,2%), delapidarea și frauda (77,6%), utilizarea timpului de serviciu și altor bunuri de serviciu în scopuri personale (76,5%), solicitare de favoruri sexuale (50%).

Studiul „Impactul corupției asupra oportunităților de afirmare şi carieră a femeilor din cadrul administrației publice centrale din Republica Moldova” a fost realizat în perioada noiembrie 2015 – februarie 2016.

 SURSA: NOI.MD

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/studiu-femeile-din-moldova-sint-afectate-de-coruptie-mai-mult-decit-barbatii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19