Categories: PoliticȘtiri

Studenții basarabeni din România cer mai multe secții de vot VIDEO

Scenariul de la alegerile prezidenţiale, când cetățenii români din diaspora au ieşit în stradă pentru că nu au reuşit să voteze, s-ar putea repeta şi pentru cetatenii moldoveni. Peste o săptămână, Republica Moldova îşi alege Parlamentul. Guvernul de la Chişinău a înfiinţat 11 secţii de vot în România. Insuficient, susțin studenţii basarabeni din Oltenia, care trebuie să meargă cel puţin 250 de kilometri ca să voteze. Tinerii spun că au cerut suplimentarea secţiilor, dar au fost refuzaţi de autorităţile de peste Prut.Pentru peste două mii de basarabeni din Craiova, Târgu Jiu sau Petroşani cea mai apropiată secţie de vot este la Bucureşti. Tinerii sunt nemulţumiţi de situaţie. Spun că au făcut solicitare pentru înfiinţarea unei secţii de votare la Universitatea din Craiova, însă au primit aviz nefavorabil. Iar şansele sunt mici să ajungă în Capitală.

„Eu am spectacool duminică la ora 11. Când mai ajung eu să votez și să mă întorc, ca să nu mai punem cheltuiala care este”, spune Ana Cebotar, actriță la Teatrul Colibri.

„Până la urmă e vorba și de o distanta care trebuie parcursă la București și cred că unii dintre studenți o să renunțe”, spune un reprezentant al comunității.

Numai la Craiova sunt peste 250 de studenţi basarabeni, care acum încearcă să se organizeze pentru a vota.

„Organizăm câteva autocare care să meargă la București ca să ne ducă pe toți”, este soluția pe care au găsit-o studenții basarabeni din Craiova.

Tinerii au cerut sprijin şi europarlamentarilor români.

„Am trimis o scrisoare domnului Iurie Leancă. Am trimis-o și la cabinet, și la cele două ambasade de la Bruxelles. Aștept un răspuns. Nu am primit încă”, spune europarlamentarul Marian Jean-Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European, familia politică din care face parte și partidul premierului Iurie Leancă.

Guvernul de la Chişinău a aprobat înfiinţarea a două secţii de votare în Bucureşti. Câte o secţie de votare există şi în Iaşi, Constanţa, Braşov, Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca, Bacău şi Suceava.

Nu există o statistică oficială referitoare la numărul tinerilor din Republica Moldova aflați la studii în România, dar numărul lor este estimat la peste 15.000, în condițiile în care statul român acordă anual 5.000 de burse pentru studenții din Republica Moldova.

sursa: digi24.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut, și…

o zi ago

Stranietăți – categoria de știri la care a plasat un site din Azerbaidjan reacția Maiei Sandu la protestele din Georgia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a comentat într-o postare pe rețeaua de socializare X (…

o zi ago

Primăria Orhei nu oferă raportul de monitorizare a achizițiilor pentru anul trecut

La o lună și jumătate de când a fost adresată o solicitare, Primăria Orhei așa…

2 zile ago

Scade prețul gazelor naturale. ANRE a aprobat un nou tarif

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale…

2 zile ago

Judecătoria Orhei a anulat decizia prin care o localitate din raion a aprobat sponsorizarea cu cetățeanul ruso-israelian Igal Shved

Decizia prin care consiliul sătesc Mîrzești din raionul Orhei a aprobat condițiile de sponsorizare a…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

4 zile ago