Select your Top Menu from wp menus

Strada ”Maxim Gorki” din Orhei, redenumită în ”Stanislav Trofim Buzu”

Au trecut aproape 4 luni, până la momentul în care autoritățile locale s-au decis să aprobe o inițiativă de redenumire a unei străzi din Orhei în memoria eroului Războiului pentru Independența și Integritatea R.Moldova, orheianului Stanislav Buzu.

Vezi Un consilier din Orhei propune ca strada M.Gorki să fie redenumită în memoria eroului Stanislav Buzu

Vineri, 13 octombrie , Consiliul Municipal (CM) Orhei a acceptat să redenumească strada Maxim Gorki în strada Stanislav Trofim Buzu, iar drept sursă de acoperire a chetuielilor respective a fost stabilit bugetul local.

Propunerea de a omagia memoria eroului-orheian Stanislav Buzu prin conferirea numelui său străzii din Orhei, pe care el a locuit, a fost enunțată încă la mijlocul lunii iunie curent, de către consilierul Mihail Tihon. Președintele ședinței de atunci a CM, consilierul din fracțiunea majoritară, Evgheni Pisov,  a dat asigurări că această chestiune va fi examinată la urmatoarea ședință. Au trecut însă 4 luni și câteva ședinte, convocate atât ordinar, cât și  extraordinar, înainte ca proiectul deciziei respective să ajungă în fața consilierilor.

Stanislav Buzu a locuit în Orhei, pe strada M. Gorki, și a activat aproape 30 de ani în cadrul Comisariatului de Poliție Orhei. Acesta a luptat în timpul războiului din 1992 la Lopatna, Oxentea, podul de la Dubăsari. În mai 1992, a fost comandant-adjunct al batalionului de carabinieri pe platourile de foc Coşniţa şi Tighina. S-a învrednicit de cea mai înaltă distincţie militară de stat – Ordinul „Ştefan cel Mare”.
Stanislav Buzu a decedat în anul 2013, iar în martie 2014, în memoria lui, pe strada Maxim Gorki a fost instalată o placă comemorativă.