Select your Top Menu from wp menus

Ştirea despre concluziile Comisiei de la Veneţia ar putea fi o scurgere de informaţii, opinii

Ştirea difuzată de agenţia Reuters privind concluziile negative ale Comisiei de la Veneţia asupra proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt în Republica Moldova indică asupra unei scurgeri de informaţii, însă nu este sigur că experţii Comisiei au finalizat raportul. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Vlad Gribincea, directorul Centrului de resurse juridice, consideră că informaţia difuzată de Reuters ar putea fi veridică. „Practica Comisiei de la Veneţia este de a transmite mai multor instituţii cu 2-3 săptămâni înainte copia raportului. Deci, nu excludem că un astfel de raport deja există, iar probabilitatea unei scurgeri de informaţii este foarte mare. Dar nu e cert că ceea ce a publicat Reuters este varianta finală”, a declarat Gribincea.

Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme Structurale, consideră că declaraţiile făcute de Andrian Candu pentru agenţia Reuters denotă că integrarea europeană, pe care şi-o asumă PDM, poartă un caracter declarativ: “Atunci când speakerul declară tranşant că Republica Moldova nu se va conforma recomandărilor Comisiei de la Veneţia, înţelegem că nu poate fi vorba de integrare europeană”.

Veaceslav Berbeca, expert IDIS “Viitorul”, este de părerea că ceea ce a difuzat Reuters este un proiect care va suporta modificări, însă cu siguranţă va păstra multe sintagme de genul “ne exprimăm îngrijorarea”.

Analistul Roman Mihăeş a declarat că nu poate Comisia de la Veneţia să avizeze negativ întreg proiectul de lege şi că cel mai probabil s-a expus asupra unor sintagme. Potrivit lui Mihăeş, ceea ce a publicat Reuters reprezintă o scurgere de informaţie a unui document aflat încă în lucru.

Agenţia de ştiri  Reuters susţine că a intrat în posesia unui document al Comisiei de la Veneția în care este criticat proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt pe motiv că există riscul ca deputaţii, aleşi în circumscripții uninominale, să fie influenţaţi de partide politice sau de mediul de afaceri.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/stirea-despre-concluziile-comisiei-de-la-venetia-ar-putea-fi-o-scurgere-de-informatii-opinii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19