Explorarea in spatiu trebuie sa continue. Este nevoie ca oamenii de stiinta sa descopere o noua planeta, pentru ca „umanitatea nu va mai rezista inca 1000 de ani fara a parasi Pamantul”, sustine fizicianul Stephen Hawking.
Teoretician al originii universului, Hawking a facut aceasta afirmatie in cadrul unui discurs pe care l-a tinut la Spitalul Cedras-Sinai din Los Angeles.
Declaratia profesorului este un raspuns la decizia NASA de a reduce drastic bugetul pentru explorarea in spatiu, esentiala gasirii unei planete noi pentru umanitate.
La Spitalul Cedras-Sinai, acesta a vizitat un laborator de celule stem, unde sunt testate metode de tratare a bolii Lou Gehrig (Scleroza Laterala Amiotrofica), afectiune care l-a imobilizat pe Hawking intr-un scaun computerizat inca din anii de studentie.
Acum 50 de ani, cand a fost diagnosticat cu incurabila boala, fizicianul isi aminteste ca nu mai vedea niciun motiv pentru a-si finaliza doctoratul, dar, din fericire, raspunsurile din stiinta l-au dus pe drumuri optimiste.
“Daca intelegi cum functioneza universul, il poti controla intr-un fel”, a spus Hawking.
Profesorul Stephen Hawking este unul dintre putinii supravietuitori ai bolii Lou Gehrig. Scleroza Laterala ataca celulele nervoase din creier si din maduva osoasa, afectand iremediabil muschii.
Fizicianul este paralizat aproape complet si isi poate misca doar barbia, reusind sa comunice cu ajutorul computerului montat pe scaunul cu rotile. Cu toate acestea, profesorul Hawking a ramas activ in domeniul stiintei.
Doctorul Robert Baloh, directorul programului ALS (Scleroza Laterala Amiotrofica) de la Spitalul Cedras-Sinai, nu are nicio explicatie pentru modul in care Hawking a reusit sa faca fata bolii, traind cu ea atatia ani.
“Cat de grea poate parea viata, intotdeauna este ceva ce poti face pentru a reusi”, a spus medicul.
Cei mai multi oameni diagnosticati cu acest tip de scleroza nu supravietuiesc cu mult peste 10 ani.
sursa:stirileprotv.ro