Statul abuzează de mecanismul interceptărilor telefonice? VIDEO

Anul trecut în Moldova s-au autorizat de trei ori mai multe interceptări telefonice decât într-o țară cu riscuri majore de terorism cum este Marea Britanie, ultima având şi o populaţie de aproape 20 de ori mai mare, notează proiectul sic! într-un nou articol. Cu toate acestea, instituţiile competente nu au explicat în nici un fel fenomenul.

În materialul analitic al Centrului de Resurse Juridice „Interceptarea convorbirilor telefonice în Republica Moldova: progres sau regres?”, actualizat în februarie 2016, autorii Sorina Macrinici și Vladislav Gribincea califică situația privind interceptările telefonice drept „deosebit de alarmantă” și sugerează că „autorizarea demersurilor de interceptare este aproape automată.”

„Tendința datelor privind interceptările este alarmantă”, remarcă sic! Dacă în 2013 numărul interceptărilor autorizate a fost de 2.915, în 2014 acesta a crescut la 5.952 pentru a ajunge la 9.962 în anul trecut. Nici datele MAI, nici cele ale Procuraturii nu arată vreo creștere semnificativă a numărului de crime grave în Moldova în această perioadă. „Ce anume s-a schimbat?”, se întreabă autorii articolului.

Articolul continuă prin a face o comparaţie cu situaţia din Marea Britanie. Raportat la populație, justiția britanică autorizează 36,5 interceptări telefonice la un milion de locuitori. În Moldova pentru fiecare milion de locuitori sunt autorizate 2.799,1 de interceptări, adică de 76 de ori mai frecvent.

„Nici Procuratura și nici Oficiul Avocatului Poporului, printre alte instituții, nu au venit să explice acest indicator și nici cauzele creșterii fulminante a numărului de interceptări din 2013 încoace,” menţionează sic!

Într-un context mai larg, autorii articolului se întreabă: „Şi atunci, cît de multă încredere putem avea în garanțiile promise de stat în celelalte cazuri?”, cum ar fi amendamentele cunoscute ca „Big Brother”.

Articolul este acompaniat de un clip, care sintetizează conţinutul acestuia.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago