Select your Top Menu from wp menus

Staţia de Epurare a Apelor Uzate şi Colectorul Efluent din Orhei a costat 4,8 mln.euro

Proiectul   de construcţie a Staţiei de Epurare a Apelor Uzate şi a Colectorului Efluent din or. Orhei a fost finalizat si dupa o ceremonie de lansare care are loc in aceasta dimineata,  statia va putea  fi exploatata. La ceremonie  participa reprezentanți ai Delegației Comisiei Europene in Moldova, Băncii Mondiale, ONU, Biroului de Cooperare al Elveției, conducerii Guvernului RM, Ministerului Mediului, si reprezentanții altor instituții/autorități naționale relevante.  Valoarea totală a investiţiilor in  constructia statiei si colectorului se ridica la  4,8 mln EURO, potrivit datelor SA „Regia Apa-Canal Orhei”.

Noua Staţie de Epurare din Orhei va aplica în procesul operaţional tehnologia Zonelor Umede Construite (ZUC), fiind una din cele mai mari ca dimensiune din Europa. Odată cu punerea în funcţiune a staţiei va spori calitatea serviciilor de igienă sanitară din or. Orhei , se vor reduce deversările de poluanţi, inclusiv, nutrienţi, care anterior erau deversaţi în râul Răut.

Proiectul a fost realizat în cadrul Proiectului Dezvoltării Regionale si Protecției Sociale din Moldova şi implementat de Unitatea de Implementare a Proiectelor de Aprovizionare cu Apă şi Canalizare din subordinea Ministerului Mediului. La implementarea proiectului au participat companii din Moldova, Germania, Austria  şi Italia.