Categories: PoliticSocialȘtiri

Starea de lucruri pe segmentul mediatic nu s-a îmbunătățit deloc, director API

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, susține că starea de lucruri pe segmentul mediatic nu s-a îmbunătățit deloc. Din contra, lucrurile stau mai prost acum decât în perioada precedentă. După mici îmbunătățiri care s-au produs în perioada guvernării Maiei Sandu împreună cu Partidul Socialiștilor, lucrurile s-au oprit acolo.Atunciau fost totuși niște îmbunătățiri, cel puțin pe filiera guvernamentală: au fost deblocate bazele de date, au fost introduse anumite facilități în ceea ce ține de închirierea spațiilor de către redacțiile instituțiilor media.

„În general, așa cum spuneam, cred că stăm mai prost acum, fiindcă asistăm la o repoziționare a holdingurilor mediatice, deci nu avem cum să spunem că lucrurile stau atât de bine. După cum am remarcat și anterior, în programul de activitate al guvernului nici măcar nu există un capitol special dedicat segmentului mediatic”, a declarat Petru Macovei într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Organizațiile neguvernamentale de media cer deputaților să revină la mai multe modificări și completări la șapte legi importante care vizează direct sau indirect activitatea mass-media. Proiectul de lege care întrunește aceste amendamente a fost elaborat în cadrul grupului parlamentar privind îmbunătățirea legislației mass-media și a fost înregistrat în Parlament încă pe 26 iulie 2018.

„Ca să înțelegem mai bine lucrul acesta, ar trebui să ne amintim care a fost povestea cu acest grup de lucru, care a fost creat de către fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu în 2017 și a lucrat în 2017 și 2018, producând o serie de amendamente la legi și proiecte de legi foarte bune, pentru că în acest grup au fost racolați experți din societatea civilă, persoane bine intenționate, care au contribuit la elaborarea unor legi. Din păcate, acest grup de lucru a fost mai mult o formalitate prin care fostul partid de guvernământ, mă refer la Partidul Democrat, a dorit să bifeze și să raporteze în fața europenilor și americanilor anumite realizări pe segmentul media”, explică directorul API.

Potrivit lui, acum societatea civilă insistă ca acest proiect de lege să fie votat. Printre altele, proiectul prevede anumite clarificări în legislația națională, întrucât nici până la momentul actual în legile Republicii Moldova nu se explică cine sunt jurnaliștii, cine sunt instituțiile media. Totodată, proiectul se referă și la anumite îmbunătățiri ale Legii accesului la informație, Legii cu privire la libertatea de exprimare. Sunt câteva modificări care, odată adoptate, ar clarifica multe lucruri foarte confuze din legislație.

RadioOrhei

Recent Posts

Pentru campania „Europa pentru tine”, Guvernul a cheltuit peste 9,4 milioane de lei

Guvernul a cheltuit pentru campania „Europa pentru tine” , peste 9,4 milioane de lei. Aceste…

11 minute ago

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

22 de ore ago

La Orhei accidentul în care au decedat două persoane ce erau transportate în remorcă nu îi învață minte pe alții

Câteva persoane erau transportate în remorca unui tractor, în amiaza zilei de astăzi pe strada…

o zi ago

83 de secții de votare vor fi deschise în raionul Orhei pentru alegerile din 20 ooctombrie. Vezi lista

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei a aprobat lista secțiilor de votare pentru alegerile din…

3 zile ago

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

4 zile ago